Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Grubić: Moramo biti ponosni na Desničino djelo

16.09.2013. 22:00
Grubić: Moramo biti ponosni na Desničino djelo


 U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice otvorena je izložba “Vladan Desnica u fondu Znanstvene knjižnice Zadar”. Izložbu priređuje Knjižnica povodom Međunarodnog znanstvenog skupa Desničini susreti 2013., koji se na temu Intelektualac danas od 20. do 22. rujna održava na Sveučilištu u Zadru i u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom.
– Kada je prof. Roksandić došao u Znanstvenu knjižnicu prije dva-tri mjeseca i predložio nam priređivanje izložbe mi smo rado i iskreno pristali i organizirali ovu izložbu. Ona je, na prvi pogled standardna, s vitrinama, no ono što je neuobičajeno je foto-galerija iz obiteljskog albuma koju ovom prigodom prikazujemo, kazao je ravnatelj Znanstvene knjižnice u Zadru mr. sc. Miro Grubić.
Napomenuo je kako je izložba organizirana u nekoliko tematskih cjelina, tu su među ostalim Desničina originalna djela, a u četiri vitrine su predstavljena kritička razmišljanja o Desničinom djelu. Ravnatelj Grubić je podsjetio kako je 1965., za rođendan Vladana Desnice također organizirana izložba, u povodu njegova 60. rođendana. Uvodno slovo tada je imao prof. Nikola Ivanišin.
– Vladan Desnica je najprije hrvatski pjesnik pa zadarski i pjesnik zadarskog kraja. Moramo biti ponosni na njegovo djelo. Nemoguće je spomenuti njegovo ime, a da se uz njega ne veže Zadar, istaknuo je Miro Grubić.