Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ministar vanjskih poslova

Grlić Radman rekao da su iz Sudana evakuirani svi Hrvati koji su to željeli

Autor: Hina

25.04.2023. 14:49
Grlić Radman rekao da su iz Sudana evakuirani svi Hrvati koji su to željeli

Foto: Marko Prpic/PixsellHrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u utorak da su evakuirani svi hrvatski državljani koji su željeli napustiti Sudan.


Strane zemlje evakuiraju ovih dana svoje građane iz te afričke zemlje u kojoj bjesni rat između vojske i paravojsnih snaga. U Sudanu je stotinjak hrvatskih državljana, a 21 ih je željelo napustiti tu zemlju, rekao je ministar novinarima u Rijeci.


Još je samo jedna osoba od njih 21 u posutpku napuštanja Sudana, jer treba regulirati obiteljsku situacjiu, s obzirom na to da neki članovi obitelji nisu hrvatski džavljani, dodao je Grlić Radman.
Po njegovim riječima, evakuirani su “raznim putevima”, posredstvom hrvatskog veposlanstva u Kairu i počasne konzulice u Khartoumu.


Upitan o najavama ruskih vlasti da će suditi Vjekoslavu Prebegu, Hrvatu koji se borio na ukrajinskoj strani i oslobođen je iz ruskog zarobljeništva u Ukrajini, Grlić Radman je ustvrdio da je takav postupak neprihatljiv.


Prebeg je živo u Ukrajini, dragovoljno se borio braneći teritorijalni integritet Ukrajine, a sad mu želi suditi zemlja agresor, smatrajući se legitimnom za jurisdikciju u drugoj zemlji, rekao je ministar.


Gordan Grlić Radman je izjavu dao nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske, Austrije i Slovenije u Rijeci.