ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Šef MVEP-a

Grlić Radman: “Bolji odnosi sa Srbijom? Naravno, ali…”

Autor: Hina

01.01.2023. 21:02
Grlić Radman: “Bolji odnosi sa Srbijom? Naravno, ali…”

Foto: Davor KovačevićGordan Grlić Radman (HDZ), ministar vanjskih i europskih poslova uDnevniku N1 komentirao je ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu.


Na pitanje kako se hrvatski ulazak u ove dvije europske integracije može iskoristiti na najbolji mogući način, ministar je odgovorio:


“Mi smo uvijek govorili i očekivali da budemo bliže Europi. Uvijek smo govorili da pripadamo europskom kulturološkom krugu i sada smo dobili potvrdu. Potvrđen je hrvatski identitet preko Europske unije. Naravno da je valuta isto dio identiteta, ali sada su i u kovanicama hrvatski brendovi. Tu se multiplicira hrvatski identitet.
Hrvatska je autodestinacija, sada će turisti moći lakše dolaziti na hrvatski Jadran. Jačat će se gospodarstvo, i politički osnažujemo, i sigurnosno. Jača se i naša odgovornost prema granicama s trećim zemljama. Mi postajemo odgovorni za susjedstvo Zapadnog Balkana, čuvamo granice EU-a”, naveo je ministar dodajući da se može odraziti na puno aspekata, ali da u svakom slučaju kroz to raste i rejting Hrvatske


Upitan hoće li hrvatska granica biti sada neki zid koji će dijeliti dvije Europe, Grlić Radmane je kazao da je hrvatski nacionalni interes stabilnost Balkana, a osobito Bosne i Hercegovine s kojom dijelimo najdužu granicu.


“Tko više od Hrvatske želi BiH u EU? Pomoći ćemo BiH da ispuni sva pitanja koja su joj uvjet za članstvo u EU”, rekao je.


Dok srpski šef diplomacije Ivica Dačić šalje poruke da Srbija planira odlediti odnose s Hrvatskom, Grlić Radman ističe da Hrvatska nikada nije bila protiv želje da se nešto učini.


“Dapače, slali smo poruku i Srbija nije trebala kucati na otvorena vrata. Naravno da su nam dobrosusjedski odnosi u interesu, ali moraju se ispuniti i određena očekivanja. Još uvijek imamo nasljeđe Domovinskog rata, velikosrpske agresije s kojom se Srbija mora suočiti, više od 1.830 nestalih osoba, odštete logoraša…”, naveo je ministar.