Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Vlada prelomila

Uvodi se zabrana rada nedjeljom i za pekarnice, evo što donose nove promjene

Autor: Portal Novi list

23.02.2023. 13:03
Uvodi se zabrana rada nedjeljom i za pekarnice, evo što donose nove promjene

Foto: PixabayVlada je u saborsku proceduru poslala konačni prijedlog izmjena Zakona o trgovini koji regulira neradnu nedjelju. Sad je poznato i kakve su promjene u odnosu na prvu verziju ovog dokumenta.


Vlada je odlučila u potpunosti zabraniti rad i pekarnica nedjeljom i blagdanima. U prvoj verziji koja je prošla saborsku raspravu, specijaliziranim trgovinama kruha i pekarskih proizvoda bilo je dopušteno nedjeljom i blagdanima raditi od sedam do 13 sati.


Sada je ta iznimka maknuta iz konačnog prijedloga zakona. To znači da će pekarnice nedjeljom u pravilu biti zatvorene. Ostaje im jednaka iznimka kao i ostalim trgovinama, a to je da će moći raditi 16 nedjelja u godini po svom izboru.
Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja, a dotadašnje radne nedjelje trgovcima se neće uračunavati u dopuštenih 16 nedjelja prema ovom zakonu.


Ove godine 11 neradnih nedjelja


Prema tome, trgovci bi u ovoj godini imali 11 neradnih nedjelja. Moći će odraditi cijelu špicu turističke sezone, pa i posezonu, a ostaje im i mogućnost rada oko božićnih blagdana.


“Zbog potrebe opskrbe stanovništva predvidjeli smo iznimke, no u drugo čitanje ide zakon gdje su maknute pekarnice jer smo uzeli u obzir sve ono što se raspravljalo na matičnim odborima.


Predlaže se i da zakon stupi na snagu 1. srpnja radi prilagodbe poslovnih subjekata, u ovoj godini u 16 radnih nedjelja neće se ubrajati i one koje su do stupanja na snagu zakona bile radne”, izjavio je ministar gospodarstva Davor Filipović.


Radno vrijeme prodajnih objekata trgovci određuju u ukupnom trajanju od 90 sati tjedno, od ponedjeljka do subote. Ove sate trgovci samostalno raspoređuju.


Prodajni objekti zatvoreni su nedjeljom i u dane blagdana, a trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne. Pritom se trajanju radnog vremena prodajnih objekata dodaje 15 sati koje raspoređuju od ponedjeljka do nedjelje.


Iznimke i kiosci


Postoje i neke iznimke. Neradna nedjelja ne primjenjuje se na prodajne objekte unutar ili u sastavnom dijelu cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, luka otvorenih za javni promet, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.


Neradna nedjelja ne primjenjuje se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.


Kiosci nedjeljom mogu raditi od sedam do 13 sati.