Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ISTRAVIRGIN U VODNJANU

Porast troškova proizvodnje litru maslinova ulja doveo do 200 kuna

Autor: Edi Prodan

25.11.2022. 21:56
Porast troškova proizvodnje litru maslinova ulja doveo do 200 kuna

Foto: Ana Križanec/NLUvažavam činjenicu da je 200 kuna za litru mladog maslinovog ulja visoka cijena, posebno imamo li u vidu naš prosječni standard, no ulazni troškovi su neumoljivi. Koristi li se ekološko gnojivo koje je jako poskupilo, uvaži li se činjenicu da je prerada maslina po kilogramu stigla na 2,5 kuna, pa rad,  boca i njezina oprema – naprosto ne može niže.


Pojašnjenje Milice Sekulić, ugledne agronominje iz Opatije čija su specijalnost upravo posebna ekološka gnojiva, k tome i predsjednice Agro Opatije, udruge što se godinama zalaže za sustavno poljoprivredno obnavljanje Liburnije koje nam je izrekla na otvaranju Istravirgina, 16. sajma mladih maslinovih ulja u Vodnjanu zvuči skoro šokantno, no naprosto je tako: ove godine istarska ekstradjevičanska maslinova ulja, i službeno već godinama najbolja na svijetu, kreću se s cijenama od 150 do 200 kuna po litri.


Sam Istravirgin ove se godine po prvi put održava u novom prostoru, u staroj vodnjanskoj školi koja je godinama služila i kao tvornica obuće. Trošni objekt je djelomično obnovljen tako da je po prilici stotinu izlagača, dominantno dakako maslinara, smješteno na dva kata tog objekta, dok su u šatorskom aneksu, osmišljena posebna gastronomska događanja. Među istinski vrsnim chefovima ističe se proslavljeni Deniz Zembo u čijem je vodnjanskom timu i naš donedavni kolega, novinar s Kanala Ri Larri Ambrozich.
Na samom službenom otvorenju Istravirgina govorili su vodnjanski gradonačelnik Edi Pestrovicchio, potom istarski župan Boris Miletić kao i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.Snimila Ana KRIŽANEC


– Čestitam svim proizvođačima maslinovog ulja, dokazano potvrđenog kao najbolje na svijetu. Ulja koje nije samo proizvod nego i jedna od najvažnijih kulturoloških komponenti našeg mediteranskog duha. Velike pohvale na izvrsnosti, istaknula je Vučković dodavši kako se kroz poticaje u kratko vrijeme od nekoliko godina istarskoj poljoprivredi isplatilo skoro 900 milijuna kuna.


Sam sajam otvorila je Ana Grdović Gnip, izaslanica predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koja je uz isticanje svih posebitosti istarskog maslinarstva dio izlaganja posvetila i opasnostima što sa sobom donose klimatske promjene.


Vodnjanski Istravirgin otvoren je do nedjelje, ulaz je besplatan dok se konzumacijska čaša plaća 40 kuna. Vrlo su popularne cijene vina, svega 7 kuna za decilitar, kao i sjajnih gastronomskih ostvarenja na bazi ekstradjevičanskih maslinovih ulja – svakog sata dolaze nova jela čija je cijena 55 kuna, odnosno 15 kuna za deserte!Snimila Ana KRIŽANEC