Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PREMIJER PLENKOVIĆ

Mirovinski fondovi puno toga moraju objasniti

Autor: Hina

08.11.2022. 17:08
Mirovinski fondovi puno toga moraju objasniti

Foto: Davor KovačevićPremijer Andrej Plenković danas je u Egiptu, gdje je održao govor na klimatskom skupu COP27, ponovno komentirao transakciju kojom je 43,4 posto udjela u Fortenovi od ruskog Sberbanka kupio Saif Alketbi, ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poručujući kako puno toga u ovoj priči moraju objasniti i mirovinski fondovi, osobito AZ fond.


Na novinarsko pitanje sprema li se “lex Fortenova”, prenosi HRT, Plenković je rekao da ne zna odakle sve te teze.


Jako puno loših i nerazumnih teza


– Jako je puno loših i po meni nerazumnih teza u eteru, rekao je premijer.
Plenković je ponovio da je operacija oko Agrokora, iz kojeg je nastala Fortenova, bila uspješna.


– Ovo što se dogodilo u međuvremenu, da je kompanija koja je praktički bila u bankrotu dovedena ponovno na tržišne osnove, dogodilo se zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli i aktivnostima uprave kompanije, rekao je Plenković.


Dodao je da je situacija uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu jednostavno ubrzala ionako najavljenu želju Sberbanka da izađe iz suvlasništva u Fortenovi.


Posebno će oni puno toga morati objasniti


Plenković je rekao i kako puno toga moraju objasniti mirovinski fondovi, osobito AZ fond, čiji je suvlasnik Allianz blokirao sudjelovanje mirovinskih fondova u otkupu Sberbankova udjela, prije nego što je stigla vijest da je udjel kupio ulagač iz Emirata.


– Mislim da puno toga moraju objasniti i mirovinski fondovi u ovoj priči, i to osobito ovaj AZ fond, gdje je sve ono što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji, a i predstavnicima hrvatskih vlasti, rekao je Plenković.


Plenković je rekao da mu je bilo zadovoljstvo predvoditi hrvatsko izaslanstvo na konferenciji COP27.


– Ova konferencija bila je posvećena prije svega provedbi dosadašnjih dogovora koji se odnose na zajedničke napore svih država međunarodnih organizacija kako bi se usporilo globalno zatopljenje, kako bi se poduzele mjere zelene i energetske tranzicije, i kako bismo što duže očuvali planet za nove generacije, rekao je Plenković.


Dodao je da je u maloprije održanom govoru naglasio doprinos Hrvatske, koji se sastoji od pune svijesti da ruska agresija na Ukrajinu ubrzava proces zelene tranzicije i zahtijeva puno više ulaganja.


Rekao je da je Hrvatska, koja vrlo dobro stoji po obnovljivim izvorima energije, jedna od zemalja koje zajedno sa Slovenijom i Italijom u regiji Sjevernoga Jadrana želi napraviti projekt Doline vodika kako bismo i taj energetski resurs u budućnosti maksimalno koristili.


Komentirajući druga pitanja, prenosi HRT, Plenković je među ostalim rekao da žele snažniju kulturnu i znanstvenu suradnju sa svim zemljama Sredozemlja, a osobito s Egiptom, te da je s te strane uručio i poziv egipatskom premijeru da posjeti Hrvatsku.


Dodao je da je održao i jako puno neformalnih susreta s nizom kolega, uključujući novu talijansku premijerku Georgiju Meloni i novog premijera UK-a Rishija Sunaka.