Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SINDIKAT ZNANOSTI

"Inzistiranjem na štednji Primorac nas vodi u dublju recesiju"

Autor: Hina

30.11.2022. 17:54

Foto: Davor KovačevićInzistiranjem na štednji, ministar financija Marko Primorac odvest će nas u dublju recesiju, poručio je u srijedu Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja referirajući se na fiskalnu politiku Vlade za 2023. godinu.


U 2023. godini, u kojoj nas očekuju recesija i daljnji rast cijena, ministar Primorac najavljuje državnu štednju i stagnaciju plaća, navode u priopćenju. To se, kažu može iščitati iz njegovih izjava kako je „neupitna Vladina predanost fiskalnoj konsolidaciji“, kako će “ograničavanjem potrošnje, to jest ne-prelaskom nekih uobičajenih razina deficita, osigurati da država ne djeluje inflatorno…” te kako „rasterećenje plaća u ovom trenutku nije opcija“.


To su, kažu sindikalci, pogrešne poruke.
Fiskalnu konsolidaciju, ističu, treba ostaviti za normalna vremena, a ne recesijska. Susprezanjem državne potrošnje recesija će iduće godine biti dublja i duža jer u kriznim godina jedino država može donekle nadomjestiti pad inozemne potražnje i investicija iz privatnog sektora.


Vlada za iduću godinu u proračunu predviđa i bitno sporiji rast plaća. Iako nema dokaza da bi primjereni rast plaća dovodio do spiralnog rasta cijena, Vlada je bila vrlo rigidna po pitanju povećanja plaća svojim zaposlenicima, a sada signalizira da nema namjeru smanjivati porez na dohodak jer, kako objašnjava ministar Primorac, za takav potez nema prostora u proračunima lokalnih jedinica.


Istovremeno, ministar ističe kako nije vrijeme ni za uvođenje poreza na višak nekretnina koji bi mogao popuniti lokalne blagajne. Time se šalje izrazito loša poruka, poručuju iz sindikata.


Inflacija će biti prisutna što god radila Vlada, pitanje je samo koliko će duboka biti recesija. Fiskalna bi politika u idućoj godini trebala djelovati kao amortizer recesije te pomoć građanima i poduzećima u nošenju s daljnjim rastom cijena, smatraju sindikalci.