Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

IZVJEŠĆE SOA-e

Hoće li se istraživati vlasnička transakcija Fortenove?

Autor: ZL

10.11.2022. 19:55
Hoće li se istraživati vlasnička transakcija Fortenove?

Foto: Pixsell/NLHoće li se pokrenuti istraga oko vlasničke transakcije u Fortenovi još je neizvjesno, no sigurnosni aparat radi svoj redoviti posao, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


– SOA redovito izvješćuje i vrh države i institucije koje su u konkretnim stvarima nadležne o svemu onome do čega su došli, rekao je.


Bivši ministar financija, koji se nakon duljeg vremena pojavio u javnosti, ističe da je vlasničko pitanje važno, ali ne i presudno.
– Mislim da je važno da kompanija funkcionira, ipak je to i dalje najveća privatna kompanija u Hrvatskoj, rekao je Zdravko Marić.


U oporbi ističu kako će nerazjašnjeni vlasnički odnosi otežati funkcioniranje kompanije u budućnosti.


– Ovo što sada imamo, kada je riječ o Fortenovi, je direktna posljedica lex Agrokora. Dakle, Hrvatska je dovedena u situaciju da zapravo ima vrlo ograničen manevarski prostor za bilo kakvo interveniranje u jednu privatnu firmu, istaknuo je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović.


A taj manevarski prostor još je manji, ističe čelnik Mosta, jer smo dopustili da se kompanija registrira u Nizozemskoj.


– Predstavnik Vlade je taj koji je upravljao Agrokorom, sada Fortenovom i onda su omogućili da se ona osnuje u nekoj drugoj državi, jer je tamo manji porez. Zar to nije bizarno?, upitao je predsjednik Mosta Božo Petrov.


Neovisno o vlasništvu, država ima dovoljno alata kako bi utjecala na gospodarske procese, no ono što je zasad izvjesno – nikakav poseban zakon o Fortenovi neće se donositi.