Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POTPREDSJEDNIK VLADE

Butković: ‘Oko 250 lokalnih jedinica je već ukinulo prirez, mnoge su u suficitu'

Autor: Hina

05.05.2023. 13:49
Butković: ‘Oko 250 lokalnih jedinica je već ukinulo prirez, mnoge su u suficitu'


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u petak da mnoge lokalne jedinice već sada nemaju prirez, a potvrdio je i da se u Vladi razgovaralo o njegovom ukidanju.


“Kada govorimo o ukidanju prireza, od nešto više od 500 lokalnih jedinica, njih oko 250 je već ukinulo prirez, odnosno nema ga”, rekao je Butković nakon konferencije medijske kuće Motus media “Eurotransformacija: Hrvatska kao važan ICT i transportni hub Europe”.


Butković je otkrio da se na razini Vlade razgovaralo o tome da se ide u ukidanje prireza, no i dodao da su to još uvijek tek razgovori.
Podsjetio je da je Vlada u dosadašnjim krugovima porezne reforme građane i gospodarstvo rasteretila za oko 11 milijardi kuna, a otprilike taj isti iznos je usmjeren prema lokalnoj samoupravi.


“Tako da smo mi čitavo ovo vrijeme jačali lokalnu samoupravu, mnoge od jedinica su u suficitu, tako da trebamo i s njima sjesti i vidjeti, kada govorimo o povećanju neto plaća (…) da u strukturi takvog smjera sudjeluje i lokalna samouprava”, izjavio je Butković.Naime, od 1. siječnja iduće godine na snagu bi trebale stupiti porezne izmjene, a prema pisanju medija, one bi između ostalog mogle uključivati ukidanje prireza, koji je prihod jedinica lokalne samouprave, intervencije oko poreza na dohodak, kao i smanjenje stope doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade istaknuo da je cilj najavljene porezne reforme povećanje plaća, te pozvao javnost na strpljenje u vezi pojedinosti te reforme.


“Nastavljamo s novim krugom porezne reforme koja ima za cilj povećati plaće u Hrvatskoj”, rekao je Plenković i dodao kako vidi da ima puno spekulacija i komentara u medijskom prostoru.


“Pozivam sve da se strpe još neko vrijeme dok se na razini vlade u potpunosti usuglasimo oko paketa koji bi, prema našem planu, nakon javne rasprave bio upućen u prvo saborsko čitanje do ljetne stanke, a onda bi se u drugom čitanju izglasao najesen”, dodao je.


Cilj je po njegovim riječima povećati plaće, a istodobno ne smanjivati mirovine ni uplate odnosno doprinose u mirovinski sustav.