Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gligora osvojio Bruxelles prije Hrvatske

Autor: Alenka Festini

04.06.2010. 22:00
Gligora osvojio Bruxelles prije Hrvatske


Jako sam sretan i ponosan što je naš paški sir dobio maksimalan broj bodova i tri zvjezdice. Ovo priznanje koje smo dobili kao „Sirana Gligora” zapravo je priznanje za paški sir u cjelini. Želimo tom siru dati značenje jer hoćemo proizvesti paški sir koji će biti unificiran po formi i kvaliteti, kaže Ivan Gligora
Tvrtka „Sirana Gligora” u vlasništvu Ivana Gligore, diplomiranog inženjera agronomije iz Kolana, za paški sir dobitnik je visokog priznanja Međunarodnog instituta za degustaciju i kvalitetu iz Bruxellesa „Superior Taste Award”. Naime, paški sir obitelji Gligora u središtu Europske unije okrunjen je ocjenom najvišeg ranga – s tri zvjezdice. Konkurencija u Bruxellesu bila je velika pa se tako među preko tisuću izlagača Gligorin sir našao nakon ocjenjivanja međunarodnog žirija, koji su sačinjavali oko 150 stručnjaka iz Europe i ostalih kontinenata, na samom vrhu svjetskih prehrambenih proizvoda i to iz pet najvažnijih ocjena: kakvoće, okusa, prvog dojma, vizije i mirisu.
Jedinstven proizvod
– Jako sam sretan i ponosan što je naš paški sir dobio maksimalan broj bodova i tri zvjezdice. Ovo priznanje koja smo dobili kao ‘Sirana Gligora’ je zapravo priznanje za paški sir u cjelini. Želimo tom paškom siru dati jedno značenje jer želimo proizvesti paški sir koji će biti unificiran po formi i kvaliteti, kaže Ivan Gligora.
Njegov doprinos i zalaganje da paški sir bude brand, prepoznatljiv u svijetu je i dosad bilo cijenjeno. Na Pagu, ali i izvan Paga.
– Paški sir na otoku Pagu proizvodi se od davnina, to je zapravo tisućljetna tradicija ako ne i više. Pisanog zapisa o povijesti sirenja na Pagu, nažalost, nemamo. Ipak, možemo sigurno reći da je sirarstvo na Pagu jedinstveno, što čini više jedinstvenih segmenata. Paški sir je po kvaliteti, okusu i mirisu jedinstven proizvod, imamo autohtonu pašku ovcu koja se hrani sa stotinu vrsta ljekovitog bilja koje se nalaze na brdima, među kamenim škrapama te daje jedinstveno mlijeko od čega se radi paški sir. Da bi paški sir bio brand u svijetu, mora imati jedinstven kalup, veličinu, boju i, naravno, visoku kvalitetu kako bi već i na prvi pogled bio prepoznatljiv na svjetskom tržištu. Naravno, do samog vrha treba još puno toga napraviti.
Put do tri zvjezdice
– Mi u našoj sirani doista radimo na sveukupnom poboljšanju kvalitete paškog sira. Da je to tako, potvrđuju brojna međunarodna priznanja koja smo dobili. Prethodnih godina u Bruxellesu od Međunarodnog instituta za degustaciju i kvalitetu, naš paški sir dva puta je dobio certifikat „Superior Taste Award” s dvije zvjezdice, ove godine s tri zvjezdice što govori, a kako kažu svjetski stručnjaci, na podizanju kvalitete paškog sira radimo još bolje, kaže Gligora.
Da bi paški sir bio ovako visoko rangiran u svijetu kvalitetnih proizvoda, potrebna su ulaganja u znanje i sveopći rad. Sve to zajedno zacijelo je rezultiralo i time što su u emisiji Gorana Milića kao hrvatski proizvod poznat u svijetu ispitanici naveli upravo Gligorin sir.
Ivan Gligora je sa svojoj obitelji, suprugom Marijom, kćeri Marinom i sinom Šimom, diplomiranim inženjerom agronomije, krenuo u novu investiciju. Sagradio je novi pogon sirane u svom rodnom mjestu.
Investicija u kakvoću
Radi se o investiciji teškoj oko 3 milijuna eura. Nova sirana proteže se na oko 1.800 metara četvornih u tri etaže. Ima podrum za sazrijevanja sireva, potom prizemni dio na kojoj je glavni tehnološki proces, proizvodnja sireva te kat s uredskim prostorijama i atraktivnom kušaonicom sireva od koje se proteže predivan pogled prema sjeverozapadnom dijelu otoka Paga i dijelu Kvarnera.
– Nova investicija je nastavak našeg puta kvalitete, jer želimo spremni dočekati ulazak u EU. Istina je ta da smo u ovu izgradnju sirane ušli u najgore vrijeme krize i recesije, međutim, želimo imati pogon koji odgovara strogo standardima EU. Imamo kreditno zaduženje od 12 godina, a 3 milijuna EURA su doista veliki novci koje moramo vratiti. Ova investicija je važna kako bismo ustrajali na kvaliteti, jer na koncu treba opravdati kvalitetu naših proizvoda za koje smo dobili niz međunarodnih priznanja. Jednostavno želimo ostati u igri među najkvalitetnijim proizvođačima sireva, kaže gđa Marija.
Novi pogon i 150 kooperanata
– Naš novi pogon je jedan od najsuvremenijih takve vrste u Europi što je potvrdila i veterinarska inspekcija Europske unije prilikom njihova nedavne kontrole. ‘Sirana Gligora’ godišnje proizvodi gotovo 200 tona sira. Osim paškog sira čija je ovogodišnja proizvodnja oko 50 tona, u ovoj sirani proizvode se sirevi figurica, žigljen, kozlar i kolan, kaže Gligora te navodi da za proizvodnju paškog sira otkupljuje mlijeko paške ovce od oko 150 kooperanata, odnosno ovčara s otoka Paga. Kravlje i kozje mlijeko za proizvodnju ostalih sireva otkupljuje od kooperanata iz Ravnih kotara. Uz rame paškom siru proizvodi godišnje oko pet tona čuvene paške skute. U ovoj sirani zaposleno je 23 ljudi, a obitelj Gligora osim proizvodnog dijela u svom vlasništvu ima oko 100 ovaca.
Važno je reći da je paški sir Ivana Gligore bio na tržištu u 40 zemalja. Ovu jedinstvenu deliciju predstavila su gotovo sva hrvatska veleposlanstva u svijetu. Sada se nalazi na tržištu po cijeloj Hrvatskoj, a uskoro i u inozemstvu.
Degustacije, kušaonica i trgovine
Izlazak paškog sira na velika vrata svijeta nije lak, jer obitelj Gligora puno ulože kako bi svoj sir doveo do vrhunca kvalitete. S godinama rada paški sir proizveden u “Sirani Gligora” nosi niz certifikata: “Izvorno hrvatsko”, “Zaštitu zemljopisnog podrijetla”, “HACCP sustava”, zatim oznaku “Hrvatskog otočnog proizvoda”, po dva puta je okrunjen zlatom Međunarodnog instituta za kvalitetu iz Bruxellesa, a radi se certifikatu „Superior Taste Award” s dvije zvjezdice, a od nedugo nosi oznaku najviše kvalitete istog instituta s tri zvjezdice.
Da bi približili kupcima kvalitetu svojih sireva, obitelj Gligora uz novu kušaonicu otvorila je i dvije predivno uređene trgovine, jednu u Kolanu prije pet-šest godina te drugu lani u City centru u Zadru.
– Trgovine posjećuju brojni kupci iz Hrvatske, ali i veliki broj stranaca, turista koji ljetuju u našoj domovini. Trgovine su uređene na način da kupcima ponudimo naše sireve kako bismo ih upoznali s proizvodima. Nama je važno da dođemo do svakog kupca, tako da ne štedimo na degustaciji. Na koncu, put do tržišta je doista težak, a da bismo ga osvojili moramo puno toga dati, kaže gđa Marija te ističe da su cijene sireva „Sirane Gligora” u njihovim trgovinama niže nego na ostalom tržištu te se svakodnevno može kupiti i poznata paška skuta.


Potraga za skutom


O kakvoći paškog sira i skute može posvjedočiti i sljedeća prispodoba. Naime, uoči ovogodišnjeg blagdana Uskrsa mnogi su pohrlili na Pag da se na vrijeme osiguraju i tamo kupe sira i skute. Među njima bio je i jedan Šibenčanin koji se potužio dopisniku našeg lista s Paga da na cijelom otoku od Mosta do Luna i obratno, nije uspio pronaći ni mrvicu skute, odnosno puine.
– Pokušajte u Zadru, u specijaliziranoj trgovini “Gligora” u City centru, sugerirano je zainteresiranom kupcu.
I, doista, u spomenutoj trgovini skuta se mogla nabaviti i na sam Veliki petak i to po istoj cijeni kao u Kolanu.




Ante Kolega Bage: Ekskluzivan proizvod na izbirljivu tržištu


– Proizvodnju izvornog paškog sira nemoguće je kopirati i povećavati. Područje je ograničeno na oko 2000 ovčara i 35 tisuća grla paške ovce koji godišnje proizvode oko 800 tona sira. Mišljenja sam da ne treba očekivati povećanje prozvodnje, ali može se očekivati porast prihoda i dobiti. Naime, iznimna kakvoća paškog sira iz godine u godinu povećava potražnju pa tako raste i cijena. Potrošači ga i dalje traže pa paški sir postaje ekskluzivan proizvod na izbirljivu tržištu najboljih potrošača, kaže prof. dr. sci. Ante Kolega Bage, poznati Zadranin i profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Potvrdnica kakvoće Gligorinom siru i u Bruxellesu njega, veli, nije iznenadila jer je riječ o znamki koja će se na europskom tržištu tek pokazati u svom punom sjaju.


 


Zaštita izvornosti od Fortice do Luna


Ivan Gligora, ujedno je i predsjednik Udruge proizvođača paškog sira, koju čine desetak otočnih velikih i manjih proizvođača paškog sira.
– Naša Udruga aktivno radi na zaštiti izvornosti paškog sira, stoga pozivamo i ostale udruge ovčara na otoku Pagu da surađuju i daju svoj zajednički doprinos u zaštiti ovog našeg jedinstvenog otočnog proizvoda. Paški sir je proizvod otoka Paga, a nastao je i nastaje isključivo na Pagu, području od Fortice do Luna. Našoj Udruzi nije cilj da djelujemo baš pod zajedničkom „krovnom kapom”, već pozivamo otočne udruge da svi radimo i doprinosimo da se paški sir zaštiti zemljopisno i u ostalim segmentima kako bi ova naša delicija doista bila brand otoka Paga i takav prezentiran na svjetskom tržištu, istaknuo je Gligora.