Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZAGREBAČKI NADBISKUP U MIRU

Papa imenovao kardinala Bozanića na novu dužnost u Vatikanu

Autor: Hina

25.04.2023. 21:40
Papa imenovao kardinala Bozanića na novu dužnost u Vatikanu

Foto: Davor Kovačević/NLPapa Franjo je imenovao zagrebačkoga nadbiskupa u miru, kardinala Josipa Bozanića, članom Dikasterija za evangelizaciju u Odjelu za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu, objavio je u utorak Vatican News.


Papa Franjo je u utorak imenovao monsinjora Samuelea Sangallija, dosadašnjega dužnosnika u Dikasteriju za biskupe, dotajnikom u Odjelu za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve Dikasterija za evangelizaciju.


Osim imenovanja dotajnika, papa Franjo je imenovao također članove Dikasterija za evangelizaciju, u Odjelu za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu, među kojima zagrebačkoga nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića, navodi Vatican News. Papa Franjo prihvatio je je 15. travnja zahtjev za umirovljenjem kardinala Bozanića kojega je na mjestu zagrebačkog nadbiskupa naslijedio monsinjor Dražen Kutleša.


Uskoro će napunit 75 godina
Kardinal Bozanić u ožujku 2024. napunit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknućem od službe, što papa može, ali i ne mora prihvatiti.  Bozanić je to učinio godinu ranije.


Franjo je još u veljači imenovao dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.


Bozanića je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim nadbiskupom 5. srpnja 1997., a dužnost zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je 4. listopada od dotadašnjeg nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003.