Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VELIKI VOJNI DOGAĐAJ

Ne očekuju se otkazivanja letova tijekom najveće zračne vježbe NATO-a u povijesti

Autor: Hina

25.04.2023. 21:52
Ne očekuju se otkazivanja letova tijekom najveće zračne vježbe NATO-a u povijesti

Foto: ReutersNajveća zračna vježba NATO-a, koja će se održati u lipnju, vjerojatno neće prouzročiti otkazivanja komercijalnih letova, priopćila je Europska agencija za kontrolu zračnog prometa (Eurocontrol), nakon što je ranije njemačka zračna industrija izrazila zabrinutost zbog mogućih poremećaja.


“Ne očekujemo da će biti ikakve potrebe da zračni operateri otkažu letove kako bi se prilagodili potrebama vježbe”, navodi se u izjavi Eurocontrola Reutersu.


Air Defender 23 bit će jedna od najvećih zračnih vježbi u povijesti NATO-a. U njoj će sudjelovati vojske 25 zemalja u njemačkom, nizozemskom i češkom zračnom prostoru.


Veliki vojni događaj
Koristit će zračne koridore koji su se često koristili u svrhu obuke, navodi njemačko ratno zrakoplovstvo. Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu prošle godine, komercijalni zračni prostor iznad Ukrajine je zatvoren zbog čega je gušći zračni promet u ostatku Europe.


Njemački zrakoplovni sektor posebno je zabrinut zbog štetnog utjecaja vježbe na komercijalno zrakoplovstvo. Udruženje aviokompanija BDLS pozvalo je na koordinaciju kako bi se izbjegli poremećaji zbog zračne vježbe.


“Koordinirana akcija omogućit će da se ovaj veliki vojni događaj održi, dok će se istovremeno prilagoditi civilnom zračnom prometu uz najmanji mogući učinak u smislu kašnjenja i preusmjeravanja”, dodao je Eurocontrol.