Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Protest

FOTO Njemački energetski div demolira selo kako bi rudario ugljen, aktivisti se zabarikadirali u kući

Autor: Portal Novi list

12.01.2023. 19:13
FOTO Njemački energetski div demolira selo kako bi rudario ugljen, aktivisti se zabarikadirali u kući


Usred buke buldožera i povika stotina klimatskih aktivista koji su se u četvrtak suprotstavili interventnoj policiji u zapadnome njemačkom selu Luetzerath, dvojica violinista opraštaju se od kuća predviđenih za rušenje.


Odjeven u svečanu odjeću duo je izvodio glazbu Bacha s improviziranog balkona manje kuće u napuštenom selu, koje je odnedavno središte klimatskih prosvjeda.

Policija se ovaj tjedan sukobila s prosvjednicima koji su demonstrirali protiv proširenja rudnika Garzweiler kojim upravlja RWE.


Riječ je o projektu što ga je ‘pogurala’ vlada kako bi omogućila da Njemačka lakše prebrodi europsku energetsku krizu.Thomas Gerlinger je u nedjelju trebao svirati na koncertu blizu Frankfurta, ali je otkazao planove kako bi se pridružio prosvjedu.


“Ovdje sam kako bih svirao jer je riječ o važnome cilju i jer se radi o budućnosti naše djece i unuka”, rekao je Reutersu 54-godišnji violinist, koji je onamo stigao s kćeri.


Zajedno sa svojim prijateljem violinistom, koji se predstavio samo kao ‘Luppe’, Gerlinger se smjestio u napuštenoj kući s još dvadesetak aktivista.Prosvjednici su se zabarikadirali u kući, a do balkona se može stići jedino uz pomoć ljestava. S balkona se vijori siva zastava na kojoj piše “Luetzerath živi”.


Vlada, koju čini i stranka Zelenih, stala je u obranu projekta rudnika kao nužnoga kratkoročnog rješenja energetske krize u državi.


No to je razočaralo mnoge pristaše Zelenih, uključujući i Gerlingera koji je već desetljećima njihov odani birač.“Mislim da je dobro što su Zeleni dio vlade, no istodobno smatram da je šteta što nisu uspjeli ostati vjerni svojim načelima”, rekao je.


Njemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira prestati koristiti ugljen do 2030., ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku nakon što je rat u Ukrajini ugrozio opskrbu energentima.Europski energetski div RWE namjerava demolirati Luetzerath kako bi ispod njega rudario ugljen. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti organiziraju prosvjede i zauzimaju zgrade i kuće već dvije godine.


Prosvjed je uslijedio nakon odluke regionalnog suda u ponedjeljak kojom je potvrđena ranija odluka o pražnjenju sela čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u.RWE je u srijedu ujutro najavio početak rušenja naselja Luetzerath. Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press.


Krajem prosinca, lokalni okrug u kojem je smješten Luetzerath izdao je opću naredbu da se evakuira selo.