Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Forma i izgled se ne stječu u teretani, nego u kuhinji

15.06.2011. 22:00
Forma i izgled se ne stječu  u teretani, nego u kuhinji


Ljudi se za bildanje često odluče pred sezonu da bi ljepše izgledali na plaži, ali za bodybuilding su potrebna kudikamo veća odricanja, snaga uma te pravilna ishrana tijekom cijele godine


Zadarski bodybuilder Zoran Tokić nedavno je na 14. hrvatskom  prvenstvu u bodybuildingu,  fitnessu, classic BB i body  fitnessu za žene i muškarce  osvojio peto mjesto u kategoriji seniora do 90 kilograma. To ne bi bilo toliko  neobično, da se u ovom  slučaju ne radi o pedesetogodišnjaku, kojem je konkurencija barem upola manjih godina.
 Kako se u Zadru malo  zna o ovom sportu punom  odricanja te strogog režima  glede načina života, razgovor s  Zoranom Tokićem je bio dobar način da nešto pobliže saznamo o bodybuildingu. Iako  se Zoran tek nekoliko godina  aktivno bavi ovim sportom, u  njemu je od malih nogu.
– Već kao devetogodišnjak  sam se počeo baviti atletikom,  otprilike dvije godine. Nakon  toga, prebacio sam se na karate, što je puno bolje ‘leglo’. U  tim godinama se javila ljubav  prema bodybuildingu, ali nam  tada uvjeti nisu dopuštali da se  time bavimo profesionalno,  prije svega zbog nedostatka  odgovarajuće opreme. Naravno, to me nije zaustavilo, pa  sam često s opremom improvizirao. Nama mladićima pojam je tada bila pojava Arnolda Schwarzeneggera, što je  djelomično utjecalo na moju  odluku da se jednog dana ozbiljno počnem baviti bodybuildingom, govori Zoran.
Život bodybuildera je život  pun odricanja. Pogrešno se  misli kako je za ovaj sport  jedino bitno provoditi sate i  sate u teretani. Forma i izgled  se ne stječu u teretani, kaže  Zoran, već u kuhinji. Ljudi se  za bildanje često odluče pred  sezonu da bi ljepše izgledali na  plaži, ali za bodybuilding su  potrebna kudikamo veća odricanja, snaga uma te pravilna  ishrana tijekom cijele godine.
– Ljudi kod nas malo znaju o  bodybuildingu, zbog čega  većina odustane kad shvati o  čemu se tu zapravo radi. Prije  svega, ovo je skup sport. Samo  za prehranu koju koristimo za  vrijeme priprema pred natjecanje, ali i godišnje, potrebno  je izdvojiti pet do šest tisuća  eura. Zatim, svaki dan je potrebno odraditi jedan trening,  dok dva mjeseca prije natjecanja imamo i po dva treninga  dnevno. Dakle, treba si u glavi  posložiti raspored, i tada je sve  moguće. Mnogi kažu “lako je  tebi”, na što im ja odgovorim  “pa probajte i vi”, na što odmahnu rukom. Zamislite kako  je tek meni kad dođem na  natjecanje gdje mi suparnici  imaju najviše dvadeset i koju,  a ja već otac i djed dvoje  unučadi, govori Zoran.
Odricanja su, dakle, velika,  a pravi rezultati se tek vide  dugoročnim treninzima i specifičnom prehranom, u koju  nisu uključene jutarnje kave s  cigaretom te noćni izlasci  začinjeni alkoholom.
– Zahvaljujući režimu  prehrane sam u zadnje dvije  godine došao sa 110 kilograma  (opseg struka 114 centimetara) na 81 kilogram (opseg struka 80 centimetara), koliko su  mi izmjerili na Državnom prvenstvu, koje se održalo prije  mjesec dana u Velikoj Gorici. Zadovoljan sam rezultatima pripreme, i sretan  što imam podršku obitelji.  Oni sa mnom proživljavaju  pripreme i bodre me na natjecanjima. Najviše me motiviraju moji unuci, četverogodišnja Laura i trogodišnji Roko. Naravno, osim  njih, puno mi pomažu dečki  iz mog kluba BBK Zadar i  osobni treneri. Zato bih  ovom prilikom volio zahvaliti osoblju fitness centra  Omnia, zatim fitness centru  Outfit iz Samobora i fitness  centru Gladiator sa Šalate.  Posebno bih zahvalio svom  osobnom treneru Antoniju  Furiću, koji me vlastitim  znanjem i trudom pripremao za natjecanje, kaže Tokić.


Tipični obrok bodybuildera




Zoran nam je opisao kako izgledaju njegovi obroci u jednom  prosječnom danu kad se priprema za natjecanje.
Doručak (7 sati): 10 bjelanjaka, 100-150g. zobi te 50g. proteina.
Tri sata nakon doručka: 300 grama piletine, 100 grama riže, ili  umjesto toga 500 grama posnog sira i jedna banana.
Ručak (14 sati): 250 grama mesa (ramstek, biftek, piletina), riža ili  pašta i povrće.
Međuobrok: kruta hrana, piletina ili voće, i proteinski shake.
Trening se radi od 17 do 19 sati. Prije toga se popije Vitargo shake,  a nakon treninga još jedan proteinski shake.
Večera (20 sati): 300 do 400 grama ribe (uglavnom oslića) i salata.
Pred spavanje: 500g posnog sira ili sporoopuštajući proteinski shake.