Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Fondovi, Tankerska i Uljanik plovidba spašavaju 3. maj

18.06.2012. 22:00
Fondovi, Tankerska i Uljanik plovidba spašavaju 3. maj


Prvi signali iz Bruxellesa pokazuju da bi Europska komisija mogla prihvatiti ovakav plan pogotovo nakon smanjenja državnog udjela u fondovima. Rok za predaju plana 22. lipnja


U igri za privatizaciju 3. maja nema više ni Kineza ni Rusa. Vlada se, kako doznajemo, oslanja samo na domaće snage, odnosno na Fondove gospodarske suradnje (FGS) i domaće brodare. O modelu po kojem bi FGS-ovi prvenstveno uz sudjelovanje Uljanik plovidbe preuzeli riječki škver i proveli program restrukrturiranju već su, otkrivaju naši izvori, počele neformalne konzultacije s Europskom komisijom i prvi signali ne sugeriraju da će Europska komsija automatski odbaciti takvu ideju.
Europska komisija imala je dosta primjedbi na to da FGS-ovi, u kojima je i država investitor sa 50 posto, sudjeluju u privatizaciju “3. maja” i Brodotrogira, ali je u međuvremenu država smanjila svoj udio u fondovima na 25 posto, a čini se da će uključiti i privatne domaće brodare. U toj kombinaciji utjecaj države bi dodatno pao, pa bi i sam model bio prihvatljiviji Europskoj komisiji.
Domaći brodari
O detaljima novog prijedloga nitko od naših sugovornika iz Vlade i FGS-ova ne želi previše govoriti. Sigurno je jedino to da novi prijedlog uključuje i Uljanik plovidbu, a neki od naših sugovornika spominju i Tankersku plovidbu.
– Riječ je o tvrtkama koje su u privatnom vlasništvu i koje su po prirodi svoga posla zainteresirane za brodogradnju. Primjedba da su FGS-ovi pod snažnim utjecajem države neće više stajati kad država svoje udjele spusti na 25 posto, a u ako se u projekt “3. maj” ide i s ostalim privatnim tvrtkama jasno je da se u “3. maju” događa privatizacija i da država tu više nema utjecaj, kaže jedan naš sugovornik iz Vladinih krugova. Na primjedbu da se ne može zanemariti veza Uljanik plovidbe i Uljanika preko povezanih osoba, naš sugovornik odgovara i da će uskoro i Uljanik u privatizaciju, jednim dijelom i kroz radničko dioničarstvo, i da ni on više neće biti državno brodogradilište.
I dok o uključivanju Uljanik plovidbe u pronalaženje rješenja, odnosno modela po kojem bi se privatizirao “3. maj” govore svi naši sugovornici, Tankersku plovidbu spominju tek neki od njih. Ističu da uloga ta dva brodara ne mora biti jednaka, odnosno da u priču ne moraju biti jednako snažno uključeni, ali da ne treba čuditi interes domaćih brodara za sudbinu velikog domaćeg brodogradilišta. Ipak, i oni koji spominju sudjelovanje Tankerske plovidbe ističu kako će uloga Uljanik plovidbe biti puno jača.
Privatno vlasništvo
Naši sugovornici vjeruju kako ovaj model drži vodu i da može proći u Europskoj komisiji, jer će u konačnici, kako god se model razradio, značiti da su vlasnici “3. maja” privatne tvrtke, odnosno da država više nema nikakav utjecaj u tom škveru.
Napominju da je važno da te privatne tvrtke ispoštuju kompenzacijsku mjeru o smanjenju proizvodnih kapaciteta te da njihovo sudjelovanje pokrije 40 posto troškova restrukturiranja tog brodogradilišta.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU