Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Konferencija u Dubrovniku

Erlić: Fondovi EU kao investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti

Autor: Hina

14.04.2023. 09:41
Erlić: Fondovi EU kao investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić izjavio je u četvrtak da će novčana sredstva iz europske omotnice u novoj financijskoj perspektivi poslužiti kao velika investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti i smanjenju CO2 i potrošnje energije fosilnih goriva.


Erlić je u Dubrovniku nazočio otvaranju konferencije „Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj“ te istaknuo da će najveći dio novca iz fondova EU biti namijenjen zelenim politikama i zelenoj tranziciji do kraja desetljeća. Dodao je  da je cilj konferencije povezati župane, gradonačelnike i druge organizacije s zainteresiranim organizacijama s Islanda i iz Norveške iz područja energetike.


„Imaju priliku dogovarati nove projekte, posebno u pogledu geotermalnih izvora, s gospodarstvenicima koji su zainteresirani ulagati u takve projekte“, rekao je Erlić i istaknuo dubrovački primjer gradskog bazena, gdje se ostvaruje 1,5 milijuna eura vrijedan projekt obnovljivih izvora energije, odnosno dizalice topline, za koji je odobreno 85 posto sredstava.
„Želimo vidjeti više takvih projekata i u ostalim hrvatskim gradovima. Potpora je u financijskom mehanizmu u suradnji s Norveškom u iznosu od 20 milijuna eura. Imamo 36 takvih projekata, a vjerujem da će ih biti još više“, poručio je Erlić.


Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da u županiji nema izvora energije fosilnih goriva, ali je velika potrošnja.


„Želimo smanjiti tu potrošnju, a u našim prostornim planovima osigurali daljnje mogućnosti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, iz solarnih ili vjetroelektrana“, istaknuo je.


Franković: Želimo da vrtići i škole budu energetski neovisni


Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je da se u budućnosti na gradskom bazenu neće koristiti fosilna goriva, već energija mora.


„Dizalicom topline ćemo zagrijavati bazen i cijeli stadion. Godišnje ćemo uštedjeti oko 100.000 eura. U takvim je projektima budućnost. Pripremili smo projekte kojima bi škole i vrtići postali energetski neovisni, uz niz projekata energetske učinkovitosti zgrada te projekte solarnih elektrana ili kolektora“, rekao je Franković.


Konferenciju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kao upravitelj Programa “Energija i klimatske promjene” u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. Partneri Programa su Energetski institut Hrvoje Požar te Norveška uprava za vodne resurse i energiju, uz potporu Islanda, Liechtensteina i Norveške.


Naglasci konferencije su na smanjenju emisije CO2, najboljoj praksi u području sunčane energije, energije mora i geotermalne energije te o klimatskoj politici i politici okoliša u sklopu EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma.