Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Potresom pogođeno područje

Dvije njemačke ministrice stigle u tursko-sirijsku graničnu regiju i obećale pomoć

Autor: Hina

21.02.2023. 14:16
Dvije njemačke ministrice stigle u tursko-sirijsku graničnu regiju i obećale pomoć

Foto: ReutersDvije njemačke ministrice, članice užeg kabineta vlade, posjetile su u utorak potresom pogođenu tursko-sirijsku graničnu regiju i obećali trajnu njemačku potporu u naporima za pomoć i obnovu, samo dan nakon što su dva nova potresa pogodila regiju.


“Naše suosjećanje nije iscrpljeno riječima i neće se smanjiti kada katastrofu i njezine posljedice zamijene drugi naslovi u vijestima”, obećala je u utorak ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock tijekom zajedničkog posjeta jugoistočnoj Turskoj s ministricom unutarnjih poslova Nancy Faeser.


Faeser je pak poručila regiji da računa na “duboku solidarnost” Njemačke u suočavanju s desecima tisuća žrtava.
“Preživjelima, koji su izgubili sve, brzo su potrebna skloništa otporna na zimu”, rekla je Faeser uoči posjeta.


Njemačka je poslala značajne količine pomoći u regiju, želeći pružiti potporu zemlji iz koje potječe turska dijaspora, najveća u Njemačkoj.


Do sada je Turskoj isporučeno više od 340 tona pomoći dopremljene u 20 letova. U utorak su njemačke zračne snage trebale prevesti još 13 tona zaliha u Tursku, u što je uključeno 100 šatora, 400 ležajeva i više od 1000 vreća za spavanje.


Dva snažna potresa pogodila su 6. veljače jugoistočnu Tursku i sjevernu Siriju. Više od 47.000 ljudi poginulo je u katastrofi, a više od 41.000 samo u Turskoj.


Dan prije posjeta dviju ministrica dogodila su se još dva potresa, u razmaku od tri minute, magnitude 6,4 i 5,8, prema AFAD-u, turskoj agenciji za upravljanje katastrofama. Prema izvješćima, tri su osobe poginule, dok je preko 200 osoba ozlijeđeno u potresima koji su zatresli regiju već pogođenu katastrofom.


Baerbock i Faeser posjetit će grad Gaziantep, u blizini epicentra razornih potresa, i susresti se s humanitarnim radnicima i nevladinim organizacijama koje rade u Turskoj i Siriji.