Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

"Žito iz Ukrajine"

Domaćin samita o hrani, Volodimir Zelenskij, predstavio inicijativu

Autor: Hina

26.11.2022. 17:39
Domaćin samita o hrani, Volodimir Zelenskij, predstavio inicijativu

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio je u subotu domaćin samita o hrani na kojem je predstavio inicijativu “Žito iz Ukrajine” u svrhu izvoza žita u zemlje najranjivije na glad i sušu čime nastoji dobiti podršku Afrike i Azije u borbi protiv ruske invazije, prenose agencije.


Na dan kada se Ukrajina prisjeća žrtava Gladomora, masovne i namjerno izazvane gladi u doba Sovjetskog Saveza, Zelenskij je rekao da plan dokazuje da globalna prehrambena sigurnost “nije samo prazna riječ” za Kijev.


Moskva s druge strane tvrdi da ukrajinsko žito ne stiže do najranjivijih zemalja.
“To će biti jedan od najvećih doprinosa globalnoj stabilnosti – stvaran i jako potreban korak”, rekao je Zelenskij.


Objavio je da je Kijev prikupio oko 150 milijuna američkih dolara od više od 20 zemalja i EU-a za izvoz žita u zemlje kao što su Etiopija, Sudan, Južni Sudan, Somalija i Jemen.


“Planiramo poslati najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje su najviše suočene s prijetnjom gladi i suše”, rekao je Zelenskij na samitu.


Samitu su osobno nazočili premijeri Belgije, Poljske i Litve te predsjednica Mađarske. Predsjednici Njemačke i Francuske te predsjednica Europske komisije održali su govore putem video veze.


Najavljena u Kijevu ovaj mjesec, inicijativa je dopuna sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji je omogućio nastavak izvoza ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru.


Europski čelnici izrazili su u subotu potporu Ukrajini u povodu 90. godišnjice gladomora, masovne gladi koju je 1930-ih namjerno izazvao Staljin.


Godine 1932. i 1933. od gladi je umrlo gotovo 3,5 milijuna Ukrajinaca.


Njemački parlament u petak je odlučio definirati gladomor kao genocid.


Rusija odbacuje takve kvalifikacije tvrdeći da je velika glad u SSSR-u početkom 1930-ih pogodila ne samo Ukrajince, nego i Ruse, Kazahstance i druge narode.