Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Važna akcija

Danas je Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Autor: Portal ZL

28.02.2023. 08:20
Danas je Svjetski dan kastracije pasa i mačaka


Danas se obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Udruga Prijatelji životinja poziva sve da odvedu na kastraciju životinje o kojima skrbe s obzirom na to da je neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok napuštanja životinja: „Odbačene životinje završavaju u krcatim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene, pregažene… Tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića. To uzrokuje patnju životinjama i stvara golem pritisak na lokalne zajednice, skloništa i udruge za zaštitu životinja.”


Prijatelji životinja pisali su jedinicama lokalne samouprave ukazujući na ovaj datum koji je važan za gradove i općine zato što neželjeni psi i mačke, koje skrbnici napuštaju, padaju na teret i brigu lokalnim zajednicama. Iz Udruge su ih pozvali da ga obilježe promocijom na društvenim mrežama, edukacijom putem plakata u gradskim i općinskim prostorijama, distribucijom letaka o zakonskim obavezama skrbnika uz uplatnice za komunalne usluge, a najbolje upravo financiranjem kastracija.


„S obzirom na to da je kastracija najpovoljniji i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih pasa i mačaka, lokalne zajednice trebale bi aktivno raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka i financirati kastracije skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka. Svi gradovi i općine trebali bi slijediti primjer Samobora, Kutine, Vrbovca, Varaždina, Ernestinova, Popovače, Požege, Lepoglave, Knina, Čazme, Tribunja i mnogih drugih jedinica lokalne samouprave koje su i prethodnih godina (su)financirale troškove kastracije skrbničkih životinja. Time se sprječava njihovo nekontrolirano razmnožavanje, a gradovi i općine štede jer ne izdvajaju velika sredstva za trošak njihova zbrinjavanja”, navode Prijatelji životinja.
Podsjećaju lokalne zajednice i da sve napuštene životinje moraju biti kastrirane, dok za skrbničke pse i mačke mogu propisati obaveznu trajnu sterilizaciju, uz evidentirane izuzetke, što je više od polovice gradova i općina već učinilo. Također, mogu i financirati kastracije pasa i mačaka poznatih skrbnika. To je osobito bitno kada znamo  da je u Hrvatskoj na tisuće napuštenih životinja i da su skloništa prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima.


„Vrlo je okrutno trudne životinje izbaciti na cestu. One se ne mogu snaći, dok udruge i volonteri ne znaju gdje će s tolikim brojem životinja. Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Lokalne zajednice koje financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka imaju manji broj napuštenih životinja, a time i značajne uštede u proračunu”, kaže dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.


Obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo je 1995. godine na inicijativu holivudske glumice Doris Day i njezine organizacije Doris Day Animal League. Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.


„Apeliramo na sve da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da kastriraju svoje kućne ljubimce, ali i slobodnoživuće mačke, te da odgovornim ponašanjem pridonose dobrobiti i životinja i ljudi”, poručuju dr. med. vet. Prodanović i Prijatelji životinja.