Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK

Danas je 24. godišnjica smrti Franje Tuđmana. Plenković: ‘Dao je golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi’

Autor: Hina

10.12.2023. 10:48
Danas je 24. godišnjica smrti Franje Tuđmana. Plenković: ‘Dao je golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi’

Foto: Nenad ReberšakU povodu 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković položio je u nedjelju vijenac na njegovom grobu na Mirogoju, naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda te mu je zahvalio na svemu što je učinio.


“Položili smo vijenac i zapalili svijeće čovjeku koji je u prijelomnim trenutcima za svijet,  Europu i Hrvatsku prepoznao trenutak i bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe. Osnovao je HDZ i dobio veliko plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. godine i potom predvodio Hrvatsku u posebnim, jedinstvenim i neponovljivim 90-tima”, izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a i Vlade.


Naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi, slobodi, međunarodnom priznanju, oslobađanju okupiranih područja, članstvu u UN-u, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Vijeću Europe, kao i zacrtanom planu izgradnje institucija, europeizacije zemlje, i uspostavljanju slobodnog tržišta.
“Danas, s vremenskim odmakom, možemo biti svjesni i zahvalni zbog uloge predsjednika Tuđmana u stvaranju suvremene hrvatske države i svemu što je postavilo temelj ovoga što danas, kao svojevrsni nasljednici i političari s povjerenjem hrvatskog naroda činimo za dobrobit hrvatske države i hrvatskog naroda u uvjetima brojnih kriza ali i okolnostima u sustavnog ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva. Zato mu još jednom hvala za sve što je učinio za hrvatsku domovinu”,  naglasio je Plenković.


HDZ je, kazao je, jedna od rijetkih stranaka na području srednje i istočne Europe koja je zadržala svoju snagu i većinsko povjerenje, a to “govori da su temelji koje je postavio Franjo Tuđman bili vrlo snažni”.


Rekao je i kako su sve one temeljne postavke iz Tuđmanova znamenitog govora u Hrvatskom saboru 1990. nastavili provoditi. “Tih 10 točaka i danas su svojevrsna smjernica politikama koje provodimo”, poručio je.