Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Da ljudska prava ne budu mrtvo slovo na papiru

14.12.2010. 23:00
Da ljudska prava ne budu mrtvo slovo na papiru


Ako pristanemo takvo superiorno ponašanje doživljavati kao nešto prihvatljivo, ljudska prava će, unatoč potpisanim dokumentima, i dalje biti samo mrtvo slovo na papiru. Iz tog razloga su ovakve aktivnosti, poput kviza, za mlade ljude izuzetno značajne i neophodne u njihovom obrazovanju, kaže ravnatelj Tokić


U povodu  Međunarodnog dana ljudskih  prava, Centar za mirovne  studije u Gospiću je organizirao kviz o ljudskim pravima na kojemu su sudjelovali učenici srednjih škola iz  Obrovca, Benkovca, Gospića  i Korenice. Najbolje znanje  pokazali su učenici Srednje  škole Korenica, koji su i  pobijedili na kvizu o ljudskim  pravima.
Darko Tokić, ravnatelj Srednje škole Obrovac, pojašnjava kako se kviz sastojao od  niza tematskih natjecanja, i  to vezanih za ljudska prava,  školske projekte, rješavanje  problematičnih situacija i  pantomime. Uz to, učenici su  imali prilike i postavljati pitanja publici.
– Na kvizu je pobijedio tim  iz Srednje škole Korenica.  No, i druge škole su na  zanimljiv i kvalitetan način  predstavile svoje projekte i  uložile veliki trud u pripreme  za natjecanje, kaže Tokić,  dodajući kako je ekipa iz  Srednje škole Obrovac, u  čijem je sastavu bila Zrinka  Genda, Marko Bašić, Stipe  Šakić, Antonela Vrkić, Lorena Marić, Ivona Brkljača,  Antonio Josić, Antonio Modrić i Iva Brkić, predstavila  projekt “Diskriminacija u  našem društvu” i to kroz  igrano-dokumentarni film  koji su učenici snimili tijekom  priprema za natjecanje. Mentorica tog projekta je bila  Andrea Rakić.
Znanje natjecateljskih ekipa ocjenjivalo je tročlano  povjerenstvo, u čijem je sastavu bila Tatjana Vlašić,  predstavnica Urada za ljudska prava u Vladi RH, Ana  Marija Sočo, predstavnica  Mreže mladih Hrvatske i  Dušanka Pribičević Gelb,  profesorica na Policijskoj  akademiji i edukatorica o  ljudskim pravima. Pobjednički tim iz Korenice nagrađen je dvodnevnim putovanjem u Zagreb.
Ravnatelj Tokić, podsjeća  da se Međunarodni dan ljudskih prava obilježava od 10.  prosinca 1948. godine kada  je, prvi put u povijesti, potpisana Opća deklaracija o  ljudskim pravima. Tom Deklaracijom, svim ljudima je  priznato pravo na život, slobodu, osobnu sigurnost… bez  ikakavih razlika.
– Ovaj datum je prekretnica  u suvremenoj povijesti. Tad  su se sve svjetske nacije  udružile da bi jednom i zauvijek stale na kraj genocidu,  učinjenom u Drugom svjetskom ratu. Opća deklaracija  o ljudskim pravima jedno je  od prvih značajnijih dostignuća Ujedninjenih naroda  koji kao dokument predstavlja osnovnu filozofiju pravno  obvezujućih međunarodnih  instumenata, nastalih nakon  1948. godine, pojašnjava Tokić.  
Prema Tokiću, većina  kršenja ljudskih prava nastaje  kada jedna grupa ljudi okupljena oko nekog svjetonazora nameće svoj stav kao  jedini moguć i ispravan. Time  se oni postavljaju superiorno  prema ostalima.
– Ako pristanemo takvo  superiorno ponašanje  doživljavati kao nešto prihvatljivo, ljudska prava će,  unatoč potpisanim dokumentima, i dalje biti samo mrtvo  slovo na papiru. Iz tog razloga su ovakve aktivnosti,  poput kviza, za mlade ljude  izuzetno značajne i neophodne u njihovom obrazovanju, kaže ravnatelj Tokić,  zaključujući kako Srednja  škola Obravac već dugi niz  godina prakticira odgoj i  obrazovanje učenika za demokratsko građanstvo i ljudska prava, a u tom smjeru  nastavit će i u budućnosti.