Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

IZVANREDNO STANJE

Čileanski predsjednik: U požarima 64 poginulih, broj mrtvih će rasti

Autor: Hina

04.02.2024. 21:45
Čileanski predsjednik: U požarima 64 poginulih, broj mrtvih će rasti

Foto: ReutersU požarima koji haraju dijelovima središnjeg Čilea poginule su najmanje 64 osobe, a zemlja se suočava s “tragedijom vrlo velikih razmjera”, rekao je u nedjelju čileanski predsjednik Gabriel Boric, upozoravajući da će broj žrtava vjerojatno rasti u idućim danima.


Šumski požari koji su izbili prije nekoliko dana prijete vanjskim rubovima turističkih gradova Viña del Maru i Valparaísu, koji zajedno broje više od milijun stanovnika.


Vlasti su u najteže pogođenim područjima uvele policijski sat nakon 21h i poslale vojsku u pomoć vatrogascima u zaustavljanju širenja požara, dok se iz zraka plamen pokušava ukrotiti vodom iz helikoptera.
Boric je, najavljujući dvodnevnu nacionalnu žalost od ponedjeljka, najavio još loših vijesti.


“Ta će brojka sigurno rasti, značajno će rasti”, rekao je Boric u televizijskom obraćanju naciji. Broj smrtnih slučajeva u nedjelju, 64, porastao je sa subotnjih 51.


Stotine ljudi također se vode kao nestale, rekle su vlasti, 1.000 domova je oštećeno, a državom bjesni više od 90 požara.


Iako šumski požari nisu neuobičajeni tijekom ljeta na južnoj hemisferi, smrtonosnost ovih požara čini ih najgorom nacionalnom katastrofom u zemlji od potresa 2010., u kojem je poginulo stotinjak osoba.


Prošle godine, nakon rekordnog toplinskog vala, umrlo je tridesetak ljudi, a bilo je pogođeno više od 400.000 hektara zemlje.


“Svi smo zajedno u borbi protiv ove izvanredne situacije. Prioritet je spašavanje života”, odlučan je Boric.