Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

INVESTICIJA

Češka tvrtka gradi dvije nove sunčane elektrane u Hrvatskoj

Autor: Hina

11.07.2023. 16:23
Češka tvrtka gradi dvije nove sunčane elektrane u Hrvatskoj

Foto: Ilustracija, PixabayČeška tvrtka specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju Woodburn Capital Partners izgradit će sunčanu elektranu kapaciteta 10 megavata (MW) u Brdovcu pokraj Zagreba i elektranu kapaciteta 3 MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji, priopćili su u utorak iz te tvrtke. Početak radova na budućim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora obilježit će se polaganjem kamena temeljaca 11. i 12. srpnja ove godine.


Menadžment tvrtke, navodi se,  aktivno radi na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije s velikim korporacijama u regiji za oba projekta.  Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec pozdravio je izgradnju elektrane na obnovljive izvore energije istaknuvši da njihova poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera te da su i sve veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije. Voditelj razvoja tvrtke Woodburn Capital Partners Mirko Meděnica objasnio je filozofiju na kojoj se temelji njihov pristup ulaganjima u obnovljivu energiju istaknuvši da su za  razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije oni prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih potrebnih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtjevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem.


Ilustracija, Foto: Pixabay


“Ključna podrška Vlade”


Tvrtka Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata, a do danas je uložila više od 75 milijuna eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju. Cilj joj je postati vodeći developer i operator u području obnovljive energije, i to u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe, a trenutno razmatra i poslovne prilike u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Glavni financijski direktor tvrtke Woodburn Chris Kottnauer tvrdi kako je ključno  da vlade podrže sektor energije iz obnovljivih izvora.


“Vlada Republike Hrvatske predvodi trend s obzirom na to da je donijela dugo iščekivanu uredbu o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola, koja pojednostavljuje administrativne postupke i otvara vrata daljnjem rastu sektora energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, uredba pruža potrebnu razinu transparentnosti i stabilnosti operatorima i ulagačima u području obnovljive energije i time dodatno jača sektor u cijelosti”, naveo je Kottnauer.