Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Potpredsjednik vlade

Butković: Dižemo kredit od 900 milijuna eura za gradnju svih pruga koje EU ne financira

Autor: Portal NL

25.10.2023. 13:23
Butković: Dižemo kredit od 900 milijuna eura za gradnju svih pruga koje EU ne financira

Foto: Arhiva NLSlijedi desetljeće ulaganja u Hrvatske željeznice, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”. Istaknuo je da će se podići kredit od 900 milijuna eura za gradnju pruga koje EU ne financira, odnosno lokalnih i regionalnih, javlja HRT. Ministar Butković osvrnuo se na jučerašnje premijerovo izvješće u Hrvatskom saboru i oporbenu reakciju. Kaže da se oporba opredijelila za destruktivnu metodu i lupanjem je onemogućavala predsjednika Vlade u iznošenju izvješća. Premijer je, kaže, to odradio hrabro te da su svi bili oduševljeni kako je to on prezentirao.


“Destruktivna metoda oporbe u Saboru”


– Loša je to situacija, jer građane sigurno zanima kakvo je stanje države s obzirom na sve što se događa u Hrvatskoj i svijetu, kakva je perspektiva i što je učinjeno, rekao je ministar Butković i dodao među ostalim da je jučerašnje ponašanje oporbe u Saboru bilo ispod svake razine.


Među pet ključnih prioriteta nabrojao je – socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost Hrvatske, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost Hrvatske. Navodi da su u svim tim segmentima rezultati sjajni.


“Nikad više zaposlenih”
Ministar Butković kazao je i da je u proteklih sedam godina 265.000 više zaposlenih.


– Stopa zaposlenosti je porasla s 61,4% na rekordnih 71,2%. Stopa nezaposlenosti je više nego prepolovljena – s 12,3% na 5,4%. Ona je najniža, još od 1989. godine, rekao je Butković.


Govoreći o prosječnoj plaći rekao je da je u programu Vladinom predviđeno da će prosječna plaća 2024. iznositi 1.008 eura.


– Taj prag dosegla je već i medijalna neto plaća, koja je u kolovozu ove godina bila 1.004 eura. Prosječna plaća u našem mandatu u proteklih sedam godina porasla je za 55%, dodaje ministar Butković.


– Imamo nikad više zaposlenih, nikad manje nezaposlenih. Gospodarski pokazatelji su sjajni. Ono što nam predstavlja određeni problem je radna snaga, kazao je i spomenuo turističku sezonu te da se tome doskočilo tako što je izdano više radnih dozvola.


Mandat vlade obilježile su i mnoge afere, a ministar Butković kaže da će se tek vidjeti što će biti jer za neke od njih niti nema optužnica.


– Svima koji su se ogriješili i radili nešto nečasno, njima nije mjesto u Vladi, rekao je i dodao da se ne može nekog pojedinca vezati uz cijelu Vladu ili stranku.


“Najniže mirovine porasle za 67%”


Kazao je i da su se najniže mirovine podigle za 67%. Ukupna je mirovina dosegla oko 50% prosječne plaće, tvrdi Butković.


Što se tiče gospodarskog rasta, kaže da su procjene dobre i da se to očekuje i u idućoj godini.


– Nismo izolirani otok, ali mislim da možemo, ovakvim tempom i smjerom, zadržati pozitivne rezultate i u idućoj godini, istaknuo je Butković.


“Kredit od 900 mil. eura za gradnju pruga”


Očekuje nas ulaganje u željeznicu idućih 10-ak godina, navodi Butković. Tvrdi da je cilj da domaće građevinske tvrtke budu uključene u sve projekte.


– Radi se o međunarodnim natječajima gdje ne možete preferirati nikoga, ali vidim da je građevinski sektor i u obnovi, ali i u gradnji infrastrukturnih projekata ojačao. Imamo sve više domaćih tvrtki koje su nekada bile srednje, a sada postaju velike. Projekata će biti jako puno. Tu je prilika i za njih. Konkurencija će biti velika, kazao je.


Ministar Butković govorio je i o Hrvatskim željeznicama. Planirano ulaganje u željeznice je oko 6 mlrd. eura, a kazao je i da se traži strateškog partnera za Cargo.


– Od 1. siječnja potpisat ćemo ugovor s EIB-om. Dižemo kredit od 900 milijuna eura za gradnju svih pruga koje EU ne financira, znači lokalnih i regionalnih, koje nisu na koridoru, rekao je.


Butković je govorio i o obnovi malih luka te o Uljaniku i 3. maju. Naglasi je da će država učiniti sve da i Uljanik i 3. maj nastave svoje djelovanje.