Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Akcija HGSS-a

Brodolomci iz Bavarske: Pili smo urin da ne umremo od žeđi. Nije to bila dobra ideja…

Autor: Portal ZL

02.07.2023. 20:10
Brodolomci iz Bavarske: Pili smo urin da ne umremo od žeđi. Nije to bila dobra ideja…

Foto: HGSSHGSS je u dramatičnoj akciji spasio živote četvorice Bavaraca, čije se putovanje motornim čamcem od Raba na Pag pretvorilo u pravu kalvariju i umalo završilo tragično. Uspjeli su se spasiti samo zahvaljujući brzoj intervenciji Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih dežurnih službi u operaciji koja je rezultirala pravim malim čudom.


“Legli smo da umremo”


Kako prenosi net.hr, četvorici muškaraca iz Bavarske najprije je otkazao motor broda kojim su plovili oko Paga. Potom ih je zahvatila i jaka oluja.


Nakon što im se čamac napunio morem, uslijedili su sati i sati straha za vlastiti život. Tjedan dana nakon dramatične akcije spašavanja njemački su turisti progovorili za tamošnje medije i ispričali svoju potresnu priču.

“Legli smo da umremo”, rekao je jedan od muškaraca za njemački Bild. “Mislio sam na svoju obitelj.”


Četvorka se 23. lipnja s Raba zaputila na Pag. Nevrijeme je bilo najavljeno oko 1 sat iza ponoći, a na put su krenuli oko 22 sata. Nadali su se da će stići ranije i uspjeti izbjeći oluju.


Čamac pripada 56-godišnjaku iz skupine koji navodi kako nikada prije toga s njim nije imao probleme.


Pet sati do obale


Nakon što ih je zahvatila oluja, dvojica od četvorice muškaraca su skočila u vodu te se kroz uzburkani Jadran probijali više od pet sati do obale.Izranjavali su stopala, ruke, noge i šake na oštrom kamenju, no, kad su došli na obalu uspjeli su pozvati upomoć. Potpuno iscrpljeni muškarci su, bez kapi vode kod sebe, na stijenama i žarkom suncu čekali da ih netko dođe spasiti.


“Počeli smo umirati od žeđi. Uzimali smo prazne školjke, mokrili u njih i pili urin. Nije to bila dobra ideja, grlo se dodatno steglo”, ispričao je jedan od njih.


U tim trenucima su počeli vjerovati da je to njihov kraj.


Spas u zadnji čas


Kako je Hrvatska gorska služba spašavanja objavila na Facebooku, potraga za putnicima na otoku Pagu, čija se brodica razbila zbog jakih udara bure, završena je u subotu oko 12 sati kada je HGSS pronašao četvrtog putnika u jednoj uvali.Spašeni su 14 sati nakon što su krenuli na povratak prema Rabu. Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević je ranije kazao kako su spašena četiri njemačka državljana kojima je za nevremena na relaciji Rab-Novalja otkazao motor, te ih je bura nosila prema hridima istočne obale Paga.


“Trojica muškaraca su u dobrom stanju, dok je četvrti spašen gotovo u zadnji čas”, rekao je tada Brozičević, prenosi net.hr.