Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

nakon četiri dana napredovanja

Britansko ministarstvo obrane objavilo da je ruska vojska vjerojatno zauzela Soledar

Autor: Hina

10.01.2023. 19:50
Britansko ministarstvo obrane objavilo da je ruska vojska vjerojatno zauzela Soledar

Foto: Ilustrativna fotografija - ReutersVelika Britanija objavila je u utorak da je Rusija vjerojatno zauzela Soledar, rudarski grad na istoku Ukrajine.


Britansko ministarstvo obrane objavilo je da su ruski vojnici i plaćenici Wagnera nakon četiri dana napredovanja vjerojatno preuzeli kontrolu nad Soledarom gdje se nalaze rudnici soli.


Bude li to potvrđeno, to bi bio najvažniji ruski uspjeh od kolovoza, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine. Ruske snage bore se mjesecima za obližnji Bahmut, nekoliko kilometara jugozapadno. Obje strane imaju goleme gubitke.
Moskva tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bilo važan korak prema preuzimanju pune kontrole nad Donjeckom oblasti, jednom od četiriju pokrajina koje je anektirala prije dva mjeseca.


Rusko ministarstvo obrane nije spomenulo Soledar ni Bahmut na brifingu za novinare u ponedjeljak.


“Ruski pravac preko Soledara vrlo je vjerojatno pokušaj okruženja Bahmuta sa sjevera i remećenja ukrajinskih komunikacijskih linija”, objavilo je britansko ministarstvo obrane u kratkom dnevnom brifingu.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij priznao je u noćašnjem obraćanju da je situacija u Soledaru “teška”, ali i rekao da su ukrajinski branitelji kupili vrijeme svojom ustrajnošću te da će Kijev naposljetku protjerati Ruse iz cijelog Donbasa.


“A što želi Rusija postići ondje? Sve je u potpunosti uništeno, nema gotovo nimalo života. I tisuće njihovih ljudi su izgubljene: sva zemlja u blizini Soledara prekrivena je leševima okupatora i ožiljcima od napada”, rekao je. “Tako izgleda ludilo”.