Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

100 tisuća sestara štrajka

Britanija pred totalnom paralizom, nakon pošta, zračnih luka i željeznica, danas u nacionalni štrajk kreću medicinske sestre

Autor: Hina

15.12.2022. 09:04
Britanija pred totalnom paralizom, nakon pošta, zračnih luka i željeznica, danas u nacionalni štrajk kreću medicinske sestre

Foto: iStockMedicinske sestre Nacionalne zdravstvene službe (NHS) sudjelovat će u četvrtak u prvome nacionalnom štrajku dok žestoki spor s vladom zbog plaća povećava pritisak na već preopterećene bolnice u jednom od najužurbanijih razdoblja u godini.


Procjenjuje se da će 100.000 medicinskih sestara u četvrtak štrajkati u 76 bolnica i zdravstvenih centara, otkazujući tisuće operacija koje nisu hitne i desetke tisuća ambulantnih pregleda u britanskom NHS-u koji financira država.


Britanija se ove zime suočava s valom štrajkova koji paraliziraju željezničku mrežu i poštanske usluge, a zračne luke se pripremaju za prekide tijekom Božića.
Ipak, od svih štrajkova, mnogim će Britancima prizori štrajka medicinskih sestara ove zime biti najupečatljiviji.


“Duboko je žalosno što neki članovi sindikata nastavljaju sa štrajkom”, rekao je ministar zdravstva Steve Barclay.


“Radim na tome u vladi i s medicinarima izvan javnog sektora kako bih osigurao sigurne razine osoblja – ali i dalje sam zabrinut zbog rizika koji štrajkovi znače za pacijente”, dodao je.


Naširoko cijenjena profesija medicinskih sestara zatvorit će dijelove NHS-a, koji je od svog osnutka 1948. stekao status nacionalnog blaga jer su njegove usluge besplatne te će time biti pogođeno pružanje zdravstvene skrbi koje je već opterećeno zbog zime i zbog rekordnih zaostataka povezanih s covidom.


Barclay je rekao da bi pacijenti trebali nastaviti tražiti hitnu medicinsku skrb i dolaziti na preglede osim ako im nije rečeno da to ne čine.


Štrajk medicinskih sestara 15. i 20. prosinca bez presedana je u 106-godišnjoj povijesti britanskog sindikata medicinskih sestara, ali Kraljevski fakultet za medicinske sestre (RCN) kaže da nema izbora dok zaposlenici jedva spajaju kraj s krajem.


Medicinske sestre žele povećanje plaća od 19 posto, tvrdeći da su pretrpjele desetljeće stvarnih rezova i da niske plaće znače manjak osoblja i nesigurnu skrb za pacijente. Vlada je odbila razgovarati o plaćama.


Britanski premijer Rishi Sunak planira uvesti zakone protiv štrajka kako bi zaštitio živote i sredstva za život, izvijestio je u četvrtak Daily Mail.


U intervjuu, Sunak je rekao kako se nada da čelnici sindikata mogu uvidjeti da nije u redu izazivati smetnje mnogim ljudima, osobito u božićno vrijeme.


“Ali spreman sam uvesti nove zakone iduće godine kako bih zaštitio živote ljudi i sveo na najmanju moguću mjeru smetnje u njihovim životima. I to je nešto na čemu ubrzano radimo”, rekao je Sunak za Daily Mail.