Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

AVIOPRIJEVOZNIK

Eurowings otkazao 300 letova zbog štrajka pilota

Autor: Hina

19.10.2022. 23:00
Eurowings otkazao 300 letova zbog štrajka pilota

Foto: ReutersNiskotarifni zračni avioprijevoznik Eurowings, koji pripada njemačkoj Lufthansi, u srijedu je bio prisiljen otkazati oko 300 letova zbog štrajka pilota. To je treći i završni dan ovotjednog štrajka uzrokovanog uvjetima rada pilota. Već drugi put u zadnjih nekoliko tjedana piloti prekidom rada izražavaju nezadovoljstvo uvjetima rada.


Štrajk je pogodio dvije trećine od planiranih 450 letova za Dusseldorf, Koeln/Bonn, Stuttgart, Hamburg i Berlin, kazao je glasnogovornik tvrtke u Koelnu.


“Očekujemo da ćemo se moći vratiti našim uobičajenim letnim operacijama u četvrtak”, dodao je glasnogovornik tvrtke, prenosi Dpa.
Glasnogovornik sindikata Vereinigung Cockpit kazao je da štrajk završava danas u ponoć. Taj sindikat u nedjelju je pozvao na štrajk obrazloživši to nedovoljnom ponudom poslodavca u sklopu pregovora o kolektivnom ugovoru.


Kada će se i hoće li se strane uopće vratiti za pregovarački stol, za sada nije jasno. Jedna od ključnih točaka prijepora je dogovor o broju slobodnih dana. Piloti bi htjeli imati zajamčenih 14, ali zrakoplovna kompanija je konačno ponudila 10.


Eurowings ipak leti na pola letova zbog činjenice da štrajkom nije obuhvaćena austrijska podružnica Eurowings Europe, kao ni Eurowings Discover koji leti iz Frankfurta i Muenchena.