Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

BOŽANSKO MJESTO U Božavu je nekad uplovljavalo dnevno 50 jahti, sada luka zjapi prazna

04.09.2019. 12:44
BOŽANSKO MJESTO U Božavu je nekad uplovljavalo dnevno 50 jahti, sada luka zjapi prazna


Osnovali smo Turističku zajednicu Božave iz revolta jer smo bili prepušteni sami sebi i zapušteni od Općine Sali, rekao nam je Tomislav Jerić, predsjednik Turističke zajednice Božave istaknuvši kako jednostavno više nisu mogli gledati kako im mjesto odumire. Znali su, kaže on, da moraju nešto poduzeti, i tako su se osamostalili 2011. godine te osnovali svoju turističku zajednicu.


Božava »na suhom«
Naime, Božava je mjesto dugogodišnje turističke tradicije, te je bila prva u općini u naplaćivanju vezova jahtama koje su u velikom broju dolazile u Božavu.
– Još 80-ih godina mi smo uveli naplatu vezova i pružanje komunalne usluge jahtašima. Po toj inicijativi pružanja usluge Općina Sali je osnovala komunalno poduzeće »Mulić« i tada je započela komercijalna ekspolatacija u Božavi i Salima, pojašnjava Jerić.
Međutim, unazad pet ili šest godina uvodi se dekret od strane Ministarstva prometa i veza, pa sve luke i lučice odlaze pod nadležnost Županijske lučke uprave i tada po Jerićevim riječima Božava ostaje »na suhom«.
– Mjesto više nema nikakvih prihoda od pružanja usluge veza, jer Županijska lučka uprava dobiva jedan dio sredstava, a Općina Sali jednu četvrtinu za koncesiju luke u Božavi, razočarano ističe predsjednik TZ-a, smatrajući ovo nepoštenom i nerealnom situacijom.
Prema njegovim riječima, Božavu se sustavno uništava, samo njima kao mještanima nije jasno zbog čega je to tako.
– Uz hotele i apartmane, najveći prihod se ostvarivao kroz vezove. Otkako su ti vezovi otišli pod nadležnost Županijske lučke uprave, došlo je do potpune nebrige i zapuštenosti, ističe Jerić te kao konkretne primjere pokazuje rastrgane konope i kopamorte na koje je nemoguće brodove privezati.


Apel načelniku
Predsjednica MO Božava i direktorica Turističke zajednice Lucija Uglešić, nezadovoljna je zbog ovakve situacije u kojoj se Božava nalazi, te kaže kako su pokušali riješiti problem oko vezova o čemu su obavijestili Ministarstvo prometa i veza.
– Mi smo nadležnom ministarstvu poslali službeni dopis o alarmantnoj situaciji u luci te smo priložili i fotografije koje to zorno prikazuju, navodi Uglešić dodajući kako je resorno ministrarstvo regiralo na njihovu intervenciju te je obavijestilo Županijsku lučku upravu o tom problemu, no tada je sve stalo. Bez konkretnih odgovora i volje oko rješavanja problema ne vidi se da netko ima sluha za Božavu, složili su se Jerić i Uglešić.
– Projekt kanalizacije za Božavu je pokrenut od našeg MO-a jer je je nužan, ali za realizaciju političke volje nema. Nemamo mi ništa protiv ulaganja u Sali, ali apeliramo na načelnika da se počne boriti za sva mjesta u općini, ističe Tomislav Jerić, a i Uglešić ukazuje na nebrigu prema Božavi.
– Do uvođenja dekreta, u Božavu je uplovljavalo dnevno 50 jahti. Sada luka zjapi prazna. Možemo jedino zaključiti da nadležnu upravu nije briga za ovo mjesto, zaključila je Uglešić.
Uz tri lokalne plaže, tu je i nudistčka, poznata kao FFK
Ovakav maćehinski odnos, prema Jerićevim riječima, mještane je natjerao da se sami organiziraju i uključe Turističku zajednicu u sve aktivnosti kako bi se turizam, ali i kultura dalje razvijali.
– Iz godine u godinu prihod Turističke zajednice od boravišne pristojbe i donacija raste. Proračun se popeo do pola milijuna kuna, ističe Jerić, te dodaje kako dobivena sredstva ulažu u valorizaciju mjesta. Obnavljaju se dotrajale plaže i pristup plažama.
Svjestan važnosti plaža, objašnjava put daljnjeg ulaganja, ali podsjeća kako su to sve ulaganja koja bi trebala financirati Općina, ili barem odvojiti veći dio sredstava za takva ulaganja.
– Želja nam je obnoviti plaže i vratiti sjaj koji je nakada bio u Božavi i goste zadržati u mjestu. Jer kako pojašnjava, sada su se svi gosti prebacili na Saharun i Velo žalo.
Po njegovim riječima, to Božava nije zaslužila jer je uvijek bila poznata po pristupačnim i lijepim plažama, a pogotovo zbog čistog mora.
– Nudistička plaža ili kako se popularno zvala FFK nekada je bila turistička perjanica Božave i nju se planira vratiti u funkciju uz prestale tri, kaže Jerić, nadodavši kako žele da im se gosti vrate i da je zbog toga nužno plaže valorizirati što je prije moguće.


Volontira cijelo mjesto
Osim mora i sunca, Božava obiluje zabavom i kulturnim sadržajima, a sve kako bi domaći i njihovi gosti bili zadovoljni, a mjesto zanimljivo.
– Dok se nije osnovala Turistička zajednica, skoro da nije ni bilo kulturnih programa. Imali smo samo Božavsku noć i to je to, podsjeća Uglešić dodajući kako se na sreću sve promijenilo.
– Otkako smo se osamostalili od prihoda Turističke zajednice odvajamo dvije trećine za uređivanje plaža i putova, dok 35 – 40 tisuća kuna ulažemo u kulturne manifestacije, navodi Uglešić naglasivši kako sve sami organiziraju zahvaljujući volontiranju cijelog mjesta, jer pomoći od Sali nema.
– Nemamo nikakvu fizičku povezanost sa Salima. Nema ni broda ni autobusa. Ako nešto morate obaviti u Salima osuđeni ste na taxi koji naplaćuje 10 kuna po kilometru, pa sada zaključite koliko vas košta odlazak do tamo, kaže Lucija Uglešić. (Nikolina MOJIĆ)