Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bolje plaćati dopunsko, nego dizati kredit za zdravlje

Autor: Elza Radulić-Toman

06.01.2009. 23:00
Bolje plaćati dopunsko, nego  dizati kredit za zdravlje


Svi oni koji sklope ugovor u siječnju imat će dopunsko zdravstveno osiguranje odmah, istoga dana kada na to pristanu. Svima koji ugovor o dopunskome zdravstvenom osiguranju sklope u veljači takvo siguranje će početi teći tek petnaesti dan od sklapanja, a onima koji to učine u ožujku čak mjesec dana kasnije


U prizemlju zadarskoga Područnog ureda  HZZO-a bile su gužve već u  petak, prvoga dana ove godine, a u ponedjeljak još i  veće. Izgledalo je kao da se  nešto dijeli besplatno! No,  uzimalo se od građana, a oni  su ipak htjeli što prije sklopiti  ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju. Kad već  moraju birati, kazali su nam  neki od njih, onda su nastojali  da to što bezbolnije obave.  Jer, svi oni koji sklope ugovor  u siječnju imat će dopunsko  zdravstveno osiguranje odmah, istoga dana kada na to  pristanu. Za razliku od onih  koji ugovor sklope u veljači ili  ožujku.
165 tisuća osiguranika
Naime, svima koji ugovor o  dopunskome zdravstvenom  osiguranju sklope u veljači  takvo siguranje će početi teći  tek petnaesti dan od sklapanja, a onima koji to učine u  ožujku čak mjesec dana kasnije!
Eto i to je jedna od zamki  hrvatske reforme zdravstva,  kako bi se građani navukli da  što prije krenu s plaćanjem i  podupiranjem skupljanja  novca za zdravstvo, kojim će,  kako je to zamišljeno kod  ministra zdravstva, održavati i  spašavati zdravstveni sustav.  Neki i višekratno. Kao umirovljenici, primjerice, koji su  cijeli radni vijek uplaćivali  nemale novce u zdravstvo i  sada ga opet moraju dodatno  uplaćivati u obliku dopunskog osiguranja, te još  i posebnoga nameta koji se veže  na visinu mirovine.
Na području Zadarske županije ima oko 165.000 osiguranih osoba i većina će ih  vjerojatno ovoga puta uzeti  dopunsko zdrvastveno osiguranje, jer ako se razbole koristit će im dopunsko. Oni,  pak koji ga ne budu imali  plaćat će znatne novce za  svaku i najmanju zdravstvenu  uslugu. Počevši od svakoga  posjeta liječniku opće medicine, obiteljskome ili stomatologu. Svaki puta, dakle  15 kuna. Ovoga puta recepte  neće plaćati u ordinacijama  gdje ih dobiju, nego u ljekarnama. Također po receptu  15 kuna. Lijepe sume će se  nakupljati od onih koji u ljekarne dolaze i s pet-šest recepata. Očigledno je da će se  smanjiti i posjeti liječnicima  opće medicine.
Osiguranici koji ne budu  imali dopunsko osiguranje  sudjelovat će i u troškovima  za ortopedska i druga pomagala i to u iznosu od 20  posto na punu cijenu pomagala, s time da taj iznos ne  može iznositi manje od 50  kuna.
Kad je riječ o plaćanju  bolničkoga liječenja onda će  se obračunavati ukupni iznos  troškova. To znači da će osiguranik snositi trošak od 20  posto na ukupni iznos koji će  sadržavati specifikaciju svih  postupaka, materijala vezanih  za liječenje pacijenta, lijekova  i troškove smještaja i prehrane. Iznos kojega će plaćati  pacijent neće moći biti manji  od 100 kuna po danu bolničkoga liječenja, a neće moći  po jednome računu biti ni  veći od 3000 kuna. Tako stoji  u novim propisima, koji raščlanjuju i cijene za specijalističko-konzlijarnu zdravstvenu zaštitu, koju će opet  djelomično snositi sami pacijenti. Dakle, za svaki posjet  specijalisti u bolnici plaćat će  se 25 kuna, a za specijalističku  dijagnostiku, koja je na razini  primarne zaštite plaćat će se  50 kuna. U ambulanti fizikalne medicine i rehabilitacije također će se plaćati 25  kuna, dok će to kod zubara  biti znatno skuplje. Pacijenti  do 65 godina će za sređivanje  zuba snositi trošak od 30  posto, a stariji od 65 godina  15 posto.
Novi nameti
Znajući te podatke nije ni  čudno što će većina građana  prihvatiti dopunsko zdravstveno osiguranje, koje će ih  osloboditi tih velikih iznosa,  jasno, ako budu bolesni. Ako  ne budu bolesni svojim doprinosom kroz mjesečno plaćanje dopunskog će pomoći  liječenju bolesnih građana. A  mjesečno plaćanje dopunskog  nije malo. Umirovljenike s  mirovinom nižom od 5.108  kuna dopunsko osiguranje će  godišnje stajati 600 kuna, odnosno 50 kuna na mjesec, a  one s mirovinom većom od  toga iznosa 960 kuna, ili 80  kuna mjesečno. Osiguranike s  plaćom ili dohotkom nižim od  5.108 kuna dopunsko će mjesečno stajati 80 kuna ili 960  kuna godišnje, a one koji  imaju veća primanja od 5.108  kuna dopunsko zdravstveno  osiguranje će na godinu stajati 1.560 kuna ili 130 kuna  mjesečno. Osiguranikovi članovi obitelji, odnosno ostali  osiguranici će dopunsko plaćati 80 kuna, a svi mlađi od 18  godina neće plaćati ništa, jer  ih je sustav oslobodio plaćanja. I učenici i studenti, koji  se redovno školuju, a stariji su  od 18 godina, uz potvrdu će  biti oslobođeni plaćanja  zdravstvene zaštite. Osobama  koje su dosad bile oslobođene  participacija, kojima su iskaznice produžavane lani,  one će im važiti do 30. lipnja,  isto kao i onima s trajnim  važenjem. Takvi osguranici će  ubuduće ući u sustav dopunskog, ali njima će troškove snotiti država iz proračuna.
Recimo također da je ministar zdravstva potaknuo još  neke promjene, pa će tako  pacijenti i u bolnici moći dobiti recept, pa i uputnicu, čega  u našem zdravstvenom sustavu nije bilo desetljećima.  Ali nekada je tako bilo. Izgleda da će bolnički liječnici  moći primati pacijente i bez  uputnica. Te novosti su nastale nakon što se dio liječnika  primarne zdravstvene zaštite  pobunio protiv dijela reforme, tvrdeći da je sustav njima  naložio da naplaćuju nove  namete od pacijenata i da  skupljaju novac za potrebe  zdravstva, umjesto da rade  svoj osnovni posao, liječe svoje pacijente. Ministar uglavnom ne odgovara na te optužbe, prešućuje ta pitanja i  ne objašnjava ih, već jedino i  uporno ponavlja kako će liječnici i sestre koji će se uz  svoj osnovni posao sada baviti  i adaministracijom, dobiti veće plaće. Što naravno, pacijente uopće ne zanima. Ali,  tko mari za pacijente, kako  nam je to kazao jedan Zadranin dok je u ponedjeljak  čekao svoj red u prizemlju  Područnoga ureda HZZO-a u  Zadru, Zadranin koji je, kako  ističe, procijenio da je bolje  plaćati dopunsko, nego dignuti kredit ako se razboli.