Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rat u Ukrajini

Bliski Putinov saveznik izjavio da se od njega traži da sklopi pakt o nenapadanju Ukrajine

Autor: Hina

24.01.2023. 14:45
Bliski Putinov saveznik izjavio da se od njega traži da sklopi pakt o nenapadanju Ukrajine

Foto: ReutersPredsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u utorak da je od njega zatraženo sklapanje pakta o nenapadanju s Ukrajinom, izvijestila je državna novinska agencija Belta, prenosi Reuters.


Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objelodanio je navodnu ponudu na sastanku s dužnosnicima vlade i snaga sigurnosti, na kojemu je također optužio Ukrajinu da je dopustila Zapadu korištenje njenog teritorija za obuku i naoružavanje militanata koji bi mogli destabilizirati situaciju u Bjelorusiji.


“Traže od nas da ni pod kojim uvjetima ne ulazimo u rat s Ukrajinom, da tamo ne premještamo svoje trupe. Predlažu da sklopimo pakt o nenapadanju”, kazao je Lukašenko, navodi Belta.
Iz njegove je izjave nejasno jesu li Ukrajina ili Zapad dali navodnu ponudu, piše Reuters.


Kijev nije komentirao Lukašenkove navode, a ranije su ukrajinski dužnosnici upozoravali da bi Rusija opet mogla pokrenuti ofenzivu na sjever Ukrajine iz Bjelorusije.


Kremlj je odbio “za sada” komentirati hoće li Lukašenko s Putinom razgovarati o navodnoj ponudi.


Minsk je dopustio ruskoj vojsci korištenje bjeloruskog teritorija u pokretanju invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.


Međutim, bjeloruski vojnici za sada ne sudjeluju u ratu, ali je pojačana zajednička vojna obuka bjeloruskih postrojbi s ruskim snagama stacioniranima u Bjelorusiji.


Lukašenko je također optužio Ukrajinu u utorak da se na njenom teritoriju nalaze militanti koji bi mogli sudjelovati u navodnom dugoročnom zapadnom planu destabilizacije Bjelorusije.


“Ne znam zašto to treba Ukrajincima”, kazao je Lukašenko.


Dodao je da će bjeloruske snage oštro odgovoriti na bilo kakvu prijetnju redu u zemlji.