Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

vojna pomoć

Njemačka primila poljski zahtjev za isporuku Leoparda Ukrajini

Autor: Hina

24.01.2023. 13:00
Njemačka primila poljski zahtjev za isporuku Leoparda Ukrajini

Foto: ReutersNjemačka je primila službeni poljski zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Leopard Ukrajini, rekao je u utorak poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak, a njegov njemački kolega Boris Pistorius ohrabrio je zemlje koje ih posjeduju da počnu na njima uvježbavati ukrajinske vojnike.


Njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je utorak da zemlje saveznice Ukrajine koje posjeduju teške tenkove Leopard mogu početi uvježbavati za rukovanje njima ukrajinske vojnike iako Njemačka još nije dala formalno odobrenje za njihovu isporuku Kijevu.


“Izrijekom sam ohrabrio zemlje partnere koji imaju tenkove Leopard spremne za isporuku da počnu uvježbavati ukrajinske snage na tim tenkovima”, rekao je Pistorius na konferenciji za novinare u Berlinu održanoj s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Njemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala strahujući da bi time mogla potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.


Vlada u Kijevu želi tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2, jedne od najšire korištenih zapadnih tenkova, kako bi joj pomogli u probijanju ruskih linija i vraćanju ukrajinskog teritorija pod svoju kontrolu.


Berlin je pod snažnim pritiskom nekih od svojih saveznika rekao da je spreman brzo djelovati ako među tim saveznicima postoji konsenzus i istaknuo da druge članice NATO saveza tek moraju službeno zatražiti dozvolu za ponovni izvoz tenkova. Članice NATO-a i SAD nisu na sastanku u Njemačkoj prošli tjedan uvjerile Berlin da dopusti slanje Leoparda Ukrajini.


Teški i napredni tenkovi poput Leoparda moćno su oružje koje bi trebalo pomoći Ukrajincima da se obrane od ruske ofenzive zbog čega Moskva nastoji izazvati podjele među ukrajinskim saveznicima u NATO-u i šalje oštra upozorenja da to znači upletanje NATO-a u sukob.


“Zemlje koje sudjeluju, izravno ili neizravno, u slanju oružja Ukrajini i podizanju njezine tehnološke razine snose odgovornost (za nastavak sukoba)”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak.


Peskov je poručio da je “ukrajinski narod taj koji će platiti cijenu za svu tu pseudo-potporu”.