Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ODJECI NEUSPJELOG PUČA

Bivši šef CIA-e: ‘Prigožin bi trebao biti oprezan oko otvorenih prozora’

Autor: Hina

26.06.2023. 12:07
Bivši šef CIA-e: ‘Prigožin bi trebao biti oprezan oko otvorenih prozora’

Foto: ReutersMoskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da je ukinuo protuterorističke mjere uvedene u ruskome glavnom gradu za vrijeme oružane pobune plaćeničke skupine Wagner u subotu. Sobjanin je to objavio u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u ponedjeljak.


Ruski mediji citirali su lokalne urede Savezne službe sigurnosti (FSB) koji su rekli da su slične mjere ukinute u regijama Voronježa i Moskve. Odvojeno, ruski Nacionalni protuteroristički odbor rekao je da je situacija u zemlji “stabilna”.


Protuterorističke mjere uvedene su u trima regijama u subotu, dok se kolona pobunjeničkih Wagnerovih plaćenika kretala prema Moskvi, razmjenjujući vatru sa snagama sigurnosti. Nekoliko kolona oklopnih vozila plaćenika krenulo je u subotu iz južnoga ruskoga grada Rostova na Donu prema Moskvi.
Kako bi usporile njihovo napredovanje, regionalne vlasti žurno su postavile blokade na cestama. No, pobuna je navečer iznenada prekinuta nakon posredovanja bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka.


‘Pazi se prozora’


Situaciju je komentirao i bivši direktor CIA-e David Petraeus.


“Prigožin je sačuvao život, ali je izgubio Wagnerovu grupu i trebao bi biti vrlo oprezan oko otvorenih prozora u svom novom okruženju u Bjelorusiji”, rekao je Petraues za CNN, očito aludirajući na nestanak brojnih protivnika Putinovog režima, od kojih su mnogi skončali i “slučajnim padom kroz prozor”.


On drži da je Prigožin izgubio živce.


“Bio je otprilike dva sata vožnje od predgrađa Moskve, gdje su počeli pripremati obrambene položaje. Ova pobuna, iako je usput izazvala pljesak, čini se da nije stvorila potporu kakvoj se nadao. I opet je odlučio prihvatiti dogovor. Odustao je”, prokomentirao je, dodajući i da je Putin u neizvjesnim trenucima pobjegao iz Moskve.


“Mislim da je vlada uzdrmana. Putin je osobno potresen. To ga čini ranjivijim, nedvojbeno, nego u bilo kojem trenutku u dva desetljeća njegove vladavine. Tko zna kamo bi ovo sada moglo otići”, pita se bivši direktor CIA-e.


Kina podupire Moskvu


Kina je danas, izrazila potporu Rusiji nakon subotnje kratkotrajne pobune. Službeni Peking dao je kratku izjavu, navodeći da je “incident unutarnja stvar Rusije”.


“Kao prijateljski susjed Rusije i sveobuhvatni strateški partner koordinacije za novo doba, Kina podržava Rusiju u održavanju nacionalne stabilnosti i postizanju razvoja i prosperiteta”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u internetskoj izjavi.