Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

oružana pobuna

Litva traži hitno jačanje istočnog krila NATO-a nakon kaosa u Rusiji

Autor: Hina

26.06.2023. 08:07
Litva traži hitno jačanje istočnog krila NATO-a nakon kaosa u Rusiji

Foto: ReutersLitavski predsjednik zatražio je jačanje istočnog krila Saveza nakon kratke oružane pobune privatne vojne tvrtke Wagner protiv Moskve, čina koji je ugrozio više od dva desetljeća vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastat će se u ponedjeljak u Vilniusu s predsjednikom Gitanasom Nausedom u sklopu priprema za samit NATO-a 11. i 12. srpnja u glavnom gradu Litve. Ključna tema sastanka bit će rat Rusije protiv Ukrajine.


Predsjednik Nauseda skrenuo je pozornost na dogovor u čijem postizanju je posredovala Bjelorusija kako bi se smirila kriza, a prema kojem šef Wagnera Jevgenij Prigožin odlazi u egzil u Bjelorusiju.
Bjelorusija graniči s Litvom, članicom NATO-a. Litva također graniči s Kalinjingradom, ruskom eksklavom na Baltičkom moru. Nauseda je upozorio da su Prigožinova prisutnost u Bjelorusiji i previranja u Rusiji doveli regiju u opasnu situaciju.


“Ovdje ne govorim samo o Litvi, nego o NATO-u u cjelini”, rekao je Nauseda, a prenio litavski radio.


“Imamo posla s velikom državom, nuklearnom državom, a svaki unutarnji nemir neizbježno ima posljedice na sigurnost okolnih država”, rekao je Nauseda misleći na Rusiju.


Rekao je da za sada nema informacija o tome je li šef Wagnera već u Bjelorusiji, zemlji koja je blisko povezana s Rusijom. Najavio je da će Litva rasporediti više obavještajnih resursa za procjenu “političkih i sigurnosnih aspekata” u Bjelorusiji.