ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SLUČAJ ONKOLOŠKE PACIJENTICE

Beroš o Budak: Kako se sedam mjeseci nije zapitala kakav joj je nalaz

Autor: Hina

22.11.2023. 15:49
Beroš o Budak: Kako se sedam mjeseci nije zapitala kakav joj je nalaz

Foto: Davor KovačevićMinistar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u srijedu, vezano za slučaj onkološke pacijentice Line Budak, da nije dobila nalaz onda kada je po njega došla jer je došla prerano i nije bio izrađen te je dodao da mu nije jasno kako se u roku od sedam mjeseci nije zapitala kakav je.


Slučaj Line Budak ponovno je došao u fokus javnosti nakon što je objavljeno izvješće pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter koje u potpunosti pobija nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva po kojem nije bilo pogrešaka ni kršenja procedura u pristupu liječenju toj zagrebačkoj odvjetnici, onkološkoj bolesnici.


Lina Budak javno je istupila u veljači ove godine, te ispričala da joj iz KBC-a Sestre milosrdnice sedam mjeseci nisu dostavili nalaz patohistološke analize uzoraka nakon biopsije dojke, koja je pokazala da boluje od karcinoma, nakon čega su bolničko povjerenstvo i inspekcije resornog Ministarstva odbacile njene pritužbe.
Pravobraniteljica Šimonović Einwalter provela je temeljitiju, višemjesečnu istragu i ustanovila da pacijentica Lina Budak nije dobila jasnu uputu o podizanju nalaza te da stoga ne može biti sama odgovorna za njihovo nepravodobno uručivanje.


Također je zaključeno da Budak nije bila jasno i cjelovito informirana o operaciji na koju je trebala dati informirani pristanak. Zaključeno je i da su upute KBC-a Sestre milosrdnice o dijagnostičkoj pretrazi MR dojke diskriminatorne za žene jer određuju jasan termin samo za one koje imaju menstruaciju.


Odgovor će uslijediti u zakonskom roku


“Pravobraniteljica je hvalevrijedna institucija koja apsolutno ima pravo na svoje mišljenje, i čiji stav i zaključke mi uvažavamo uz određenu napomenu da ipak ne zna sve procese pružanja zdravstvene zaštite i da će u našem odgovoru, koji će uslijediti u zakonskom roku, dobiti odgovore na niz tih pitanja”, komentirao je Beroš novinarima na predstavljanju rezultata preventivnih zdravstvenih pregleda.


Ne želeći navoditi o kojem se pregledu radi, dodao je da je Budak dobila mogućnost da u roku od deset dana obavi određeni pregled u hrvatskom zdravstvenom sustavu.


“Dobila je jasne upute kada i gdje, nakon kojeg dana može podići taj nalaz jer izrada tog nalaza zahtijeva određeno vrijeme. Ona je došla prije isteka tog roka i realno je nemoguće da je nalaz bio gotov prije roka. Nakon što nije dobila nalaz, nije se javila ni svom liječniku, kojeg je zvala izvan redovnih kanala, niti se javila u bolnicu”, rekao je ministar zdravstva.


Rekao je da mu osobno nije jasno “kako se u roku od sedam mjeseci gospođa nije zapitala kakav je moj nalaz”.


“Ustavna obaveza svakog od nas je brinuti o svom zdravlju. Žao mi je što se na temelju jednog slučaja problematizira rad vrijednih liječnika koji u svojim ambulantama imaju desetke tisuća pacijenata koji se ne žale”, kaže Beroš.