Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

KREŠIMIR LUETIĆ

Šef liječničke komore o slučaju Line Budak: Tražit ćemo očitovanje i dokumentaciju

Autor: Hina

17.02.2023. 21:45
Šef liječničke komore o slučaju Line Budak: Tražit ćemo očitovanje i dokumentaciju

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELLPredsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić rekao je kako Komora nema službenih informacija o slučaju onkološke pacijentice Line Budak koja tvrdi da joj u bolnici sedam mjeseci nisu rekli da ima rak, no tražit će očitovanje od zdravstvenih ustanova.


“Komora nema službenih saznanja o ovom događaju. Tražit ćemo očitovanje i medicinsku dokumentaciju od zdravstvenih ustanova koje se spominju. Postupit ćemo u skladu sa svojim ovlastima”, rekao je Luetić u intervjuu za Dnevnik Nove TV.


Govoreći o današnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva, rekao je kako na sastanku nisu čuli ništa novo ni konkretno.
“Naime, o ovakvim izjavama, planovima i obećanjima slušamo već dvije do tri godine”, dodao je.


Liječnici su najavili prosvjed za 18. ožujka na Markovu trgu, a upitan što bi se trebalo dogoditi da do prosvjeda ne dođe, Luetić je rekao kako na današnjem sastanaku nije dogovoren novi sastanak, ali je ocijenio kako je na potezu Vlada.


“Mi smo jasno pokazali naše zahtjeve i Vlada ima dovoljno vremena da ih ispuni. Mislim da se i predsjednik Vlade Andrej Plenković mora osobno uključiti u rješavanje ovih problema”, istaknuo je.


Zdravstveni sustav tiče se svih nas, svi smo mi i pacijenti ili potencijalni pacijenti, dodao je.


Također je rekao da će se predstavnici liječnika odazvati ako ih ministar Beroš pozove na novi sastanak, no poručio je i kako čekaju djela, a ne riječi.


“Mi planove slušamo već zadnje dvije do tri godine. Zakon o radnopravnom statusu je na stolu već tri godine i nije donijet. Ministru smo rekli da smo bili dovoljno strpljivi. Dvije godine pandemije smo šutili, radili i čekali da nešto naprave. Stjerani smo u kut i prisiljeni smo na akcije”, rekao je Luetić.


Upitan je li onda sljedeći korak štrajk zdravstvenih radnika, predsjednik HLK-a odgovorio je kako su “sve opcije otvorene”.


“Prosvjed je 18. ožujka, a nakon toga ćemo odlučiti o daljnjim akcijama”, poručio je Luetić.


Ministarstvo zdravstva je Hrvatsku liječničku komoru (HLK) i druge liječničke udruge pozvalo danas na sastanak nakon provedene ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika, zbog čega je najavljen njihov prosvjed 18. ožujka.


Iako su predstavnici udruga izjavili novinarima da na sastanku od ministra nisu čuli ništa konkretno ni novo, ministar Vili Beroš je istaknuo kako im je predstavljen prijedlog uredbe koja će korigirati koeficijente dijela liječnika.


Time bi bio riješen jedan od njihovih zahtjeva – izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto. Prijedlog uredbe o koeficijentima je na međuresornom savjetovanju.