Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Problem dostupnosti

Beroš: Izmijenjeni pravilnik riješit će problem oko povećanja cijena pomagala

Autor: Hina

09.12.2022. 16:33
Beroš: Izmijenjeni pravilnik riješit će problem oko povećanja cijena pomagala

Foto: Patrik Macek/PIXSELLMinistar zdravstva Vili Beroš izjavio je petak da se radi na tome da od početka iduće godine ne dođe do problema dostupnosti medicinskih i ortopedskih pomagala pacijentima te će biti objavljen izmijenjeni pravilnik koji predviđa povećanje cijena koje traže proizvođači.


Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) zatražila je povlačenje odluke HZZO-a o snižavanju cijena jer bi više od 200.000 pacijenata moglo ostati bez pomagala a oko 300 medicinskih proizvoda od iduće godine postati nedostupno hrvatskim pacijentima.


“Radimo na rješavanju tih problema. U razgovoru s predstavnicima HUP-a detektirali smo taj problem koji je nastao zbog inflatornih razloga – poskupljena energenata i transporta”, kazao je Beroš novinarima tijekom obilaska radove na obnovi u potresu oštećene Kliničke bolnice Merkur.
Nakon provedenog javnog savjetovanja danas je u Narodne novine poslan izmijenjeni Pravilnik o mjerilima za stavljanje na listu medicinskih lijekova i proizvoda koji će omogućiti i povećanje cijena, kazao je.


Kao drugu mogućnost za rješavanje tog problema naveo je da se svaki proizvođač i dobavljač može obratiti Ministarstvu zdravstva i HZZO-u sa zahtjevom za povećanje cijena svojih proizvoda, koje analizira posebno povjerenstvo.


Beroš je rekao da je prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima HUP-a iskazana potreba za povećanjem cijena određenih medicinskih proizvoda i lijekova, zbog novih uvjeta proizvodnje i lanaca dostave lijekova te je dogovorena suradnja i tjedni sastanci kako bi riješili probleme.


Kao odgovorna administracija nećemo dozvoliti da dođe do nestanka pojedinih lijekova i medicinskih proizvoda, poručio je.