Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

konzultacija vladajućih i oporbe

Bauk: Bez prava na pobačaj u Ustavu nema dvotrećinske većine

Autor: Hina

21.02.2023. 15:25
Bauk: Bez prava na pobačaj u Ustavu nema dvotrećinske većine

Foto: Patrik Macek/PixsellSaborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk izjavio je u utorak, nakon novog kruga konzultacija vladajućih i oporbe oko ustavnih promjena, da dvotrećinske većine za ustavne promjene neće biti ne pristanu li vladajući da se u Ustav uvrsti i pravo na pobačaj.


Riječ je o uobičajenom parlamentarnom djelovanju kada se za neki propis želi postići dvotrećinska većina, pa se konzultiraju stranke i klubovi koji zajedno imaju dvotrećinsku većinu, pojasnio je Bauk novinarima.


Priprema se sjednica Odbora za Ustav na kojoj bi se definirao prijedlog ustavnih promjena i izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Dobar dio naših prijedloga je prihvaćen, a hoće li svi biti prihvaćeni, vidjet ćemo. Ništa nije gotovo dok sve nije gotovo, kazao je.
Pregovara se o referendumskoj materiji i načinu djelovanja Ustavnog suda, odnosno da za promjenu odluka koje je Ustavni sud već jednom donio treba bitno veća parlamentarna većina od obične. Na taj način bi mnogim odlukama, posebno onima koje štite ljudska prava, dali “željezni temelj” koji bi izdržao i veće društvene potrese.


„Ako naš zahtjev ne naiđe na odobravanje vladajućih, onda zahtjev vladajućih neće naići na naše odobravanje”, poručio je Bauk u vezi prava na pobačaj naglasivši da “nema smanjivanja paketa”. Na paketu može biti samo drugačija mašna, a paket je fiksni, dodao je.


Vladajući su pokrenuli inicijativu za kvalitetnije ustavno definiranje referendumske tematike, a lijeva oporba svoju potporu uvjetuje uvrštenjem prava na pobačaj u Ustav. Na sastanku s predsjednikom Odbora za Ustav Draženom Bošnjakovićem (HDZ) u utorak su bili predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka i manjina.