Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Sigurnosna situacija

Banožić se sastao potpredsjednikom Vlade Republike Poljske Mariuszom Blaszczakom

Autor: Portal ZL

02.02.2023. 12:49
Banožić se sastao potpredsjednikom Vlade Republike Poljske Mariuszom Blaszczakom

Foto: MORH

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u četvrtak 2. veljače 2023. u Ministarstvu obrane s potpredsjednikom Vlade i ministrom nacionalne obrane Republike Poljske Mariuszom Blaszczakom.


Na sastanku se razgovaralo o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini te su razmijenjena mišljenja o dosad pruženoj materijalnoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini, kao i potrebama i mogućnostima za buduće donacije. Također, raspravljalo se o političko-sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, multilateralnoj suradnji u okviru NATO-a i Europske unije te bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju država.


Ministar Banožić na sastanku je istaknuo izvrsnu bilateralnu suradnju s Republikom Poljskom, koja za Republiku Hrvatsku predstavlja značajnog saveznika i partnera u području obrambene suradnje. Posebno se osvrnuo na suradnju u područjima specijalnih snaga, vojne policije i logistike. Ministar Banožić je ujedno zahvalio na poljskom doprinosu radu Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga u Zadru.

Kao iznimno važan aspekt suradnje istaknuo se i značaj stalne prisutnosti snaga RH u Poljskoj u sklopu Ojačane prednje prisutnosti (eFP), gdje Oružane snage Republike Hrvatske sudjeluju  od listopada 2017., a prošlog mjeseca sudjelovanje je ojačano upućivanjem bitnice samohodnih haubica PzH 2000. Osim navedenoga, dvije države zajednički sudjeluju i u NATO misiji u Iraku te operaciji KFOR na Kosovu.


U okviru suradnje unutar Europske unije, istaknuto je sudjelovanje Hrvatske u borbenoj skupini EU-a pod poljskim vodstvom, kao i u operacijama EUNAVFOR Atalanta i EU NAVFOR MED IRINI. Ministri su podržali rad na implementaciji ciljeva Strateškog kompasa te pozdravili nedavno donesenu Zajedničku deklaraciju o suradnji Europske unije i NATO-a. Dodatno je naglašena i važnost održivosti mehanizama Unije kojima se daje potpora Ukrajini.


Po pitanju aktualne sigurnosne situacije sugovornici su još jedanput potvrdili predanost obiju strana da nastave pružati snažnu potporu Ukrajini. Također, ministar Banožić naglasio je važnost nastavka provedbe euroatlantskih procesa kojima se jača stabilnost jugoistočne Europe.


Istaknuo je želju za jačanjem vojno-tehničke suradnje Hrvatske i Poljske te uputio poljskoj strani poziv za sudjelovanje na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji – ASDA 2023, koja će se u travnju ove godine održati u Hrvatskoj.


Potpredsjednik Vlade i ministar nacionalne obrane Republike Poljske Mariusz Blaszczak zahvalio se na prisutnosti pripadnika hrvatskog kontingenta u Poljskoj. Kazao je kako to pridonosi interoperabilnosti naših dviju vojski. Naglasio je kako je Poljska uvijek podržavala i podupirala Hrvatsku, posebno na putu ulaska u Schengen. Istaknuo je kako je veza između Hrvatske i Poljske čvrsta što je dobra prognoza za budućnost.