Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

OBUKA UKRAJINACA

Banožić kaže da je procedura poštovana, Đakić pričao o 90-ima

Autor: Hina

29.11.2022. 21:56
Banožić kaže da je procedura poštovana, Đakić pričao o 90-ima

Foto: Patrik Maček/PIXSELLSaborski Odbor za obranu podržao je vladin prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM, u kojoj bi sudjelovalo do 80 pripadnika Oružanih snaga RH i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga.


Za tu odluku bilo je osam članova Odbora, a protiv je bio zastupnik Suverenista Željko Sačić. Odluku je uz sedam zastupnika iz redova vladajućih, podržao i Socijaldemokrat Rajko Ostojić. Predsjednik Odbora Franko Vidović (Socijaldemokrati) odmah na početku napustio je sjednicu te je vođenje sjednice prepustio HDZ-ovom potpredsjedniku Odbora Anti Deuru.


Naime, Vidović je prije napuštanja sjednice rekao kako smatra da takvim postupkom Vlada krši Ustav jer prijedlog Odluke koji je upućen u saborsku proceduru Vlada je uputila bez da je, kao ovlašteni predlagatelj, prethodno zatražila suglasnost predsjednika Republike Zorana Milanovića. Time je, smatra, odgovornost za kršenje Ustava, ukoliko dođe do glasanja, prebacila na Hrvatski sabor i izabrane zastupnike koji su na početku mandata prisegli na Ustav.
Istaknuo je kako osobno, gledajući patnju ukrajinskog naroda i borbu protiv Ruske agresije, želi svim srcem podržati pomoć Ukrajini ali ne može to raditi zanemarujući i minorizirajući hrvatski Ustav i zakone. Apelirao je na premijera Andreja Plenkovića i Vladu da postupe u skladu s Ustavom i zakonima te Poslovnikom Vlade i u regularnoj proceduri zatraže suglasnost predsjednika Republike.


“Ako u takvoj legalnoj i legitimnoj proceduri odgovor predsjednika RH bude i negativan, pomoć Ukrajini ću podržati. Ali, procedura mora biti kristalno čista i utemeljena na Ustavu i zakonima”, rekao je.


No, dodao je, od daljnjeg vođenja sjednice, raspravljanja i glasanja izuzima se jer predsjednik RH nije zaprimio zahtjev za prethodnu suglasnost od Vlade RH kao jedinog ovlaštenog predlagatelja sukladno s Ustavom te po njegovu mišljenju nisu stečeni uvjeti za raspravljanje i odlučivanje o prijedlogu te odluke.


Banožić: Zakonska procedura poštovana


Ministar obrane Mario Banožić odgovorio je kako je poštovana zakonska procedura jer ni Ustav RH niti Zakon o obrani ne propisuju ovlaštenje niti proceduru traženja prethodne suglasnosti predsjednika Republike na nacrt prijedloga Odluke.


Banožić je pokazao i kopije odluka koje su od 2012. godine rađene istom procedurom i tada je sve odluke prikupljao ministar obrane, kao čelnik nadležnog tijela koje predlaže odluku. “Nikada takva odluka nije bila osporavana.


Niti kada je današnji predsjednik bio premijer, a isto tako u 2020. i 2021. godini kada je predsjednik Republike i kada sam ja predlagao kao čelnik tijela. Apsolutno nikada ova procedura nije dovođena u pitanje i jasno se vidjelo da je bilo o zakonitoj proceduri kao što je to bilo i kod ove odluke”, poručio je Banožić.


Vidovićeva odluka izazvala je i kritike više HDZ-ovih članova Odbora. Ocjenjujući Vidovićev potez izgovorom koji “ne drži vodu”, Josip Đakić  je pitao zar moraju trpjeti da se takvim “kukavičkim činom” odlaska s Odbora ponovi 90-ta godina kada su se dogodile krucijalne odluke o samostalnosti i neovisnosti i kada se spremao rat.


HDZ-ov Ante Bačić upozorio je kako je to već treća sjednica Odbora s koje Vidović “bježi” te je predložio da se za nekoliko dana sazove posebna sjednica na tu temu te od Vidovića zatraži da on da ostavku ili da ga oni razriješe.


Ostojić: Na kraj pameti mi nije da će me netko proglasiti žetončićem


Napominjući kako ta odluka nije pitanje samo Ustava već i pitanje etike, morala, altruizma i svega što nas čini ljudima, Rajko Ostojić rekao je da se tu radi o Ruskoj agresiji na Ukrajinu a naša zemlja može pomoći svojim iskustvom ratne kirurgije, razminiravanja i slično. “Ja sam za to, za odluku vlade. Na kraj pameti mi nije da će me netko zbog toga proglasiti žetončićem. To je naprosto pitanje izvan politike u užem smislu riječi”, poručio je.


SDP-ov Arsen Bauk poručio je da neće glasovati, a prije nego što je napustio sjednicu rekao je da su sa zastupnicima Kluba zeleno-lijevog bloka spremni podržati sudjelovanje u misiji EUMAM ako se obuka ukrajinskih vojnika svede na aktivnosti vezane uz razminiranje, osiguranja i zaštita osoba i vlasništva na oslobođenim područjima u suradnji s policijom, obuci vezanoj uz humanitarno pravo, ljudska prava i zaštitu civila i sl.


Predstavljajući prijedlog odluke Banožić je pojasnio da će se EUMAM provoditi na teritoriju država članica EU u 2022., 2023. i 2024. godini. U njoj sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH, uz mogućnost rotacije. Također, do sto pripadnika Oružanih snaga Ukrajine moći će ući u našu zemlju, uz mogućnost rotacije.


“Sudjelovanjem u ovoj misiji Republika Hrvatska će nastaviti aktivan angažman i doprinos sigurnosnom poretku Europske unije”, istaknuo je.