Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VELIKA TRAGEDIJA

Banožić i Hranj ispratili tijela poginulih mađarskih zrakoplovaca

Autor: Hina

27.06.2023. 17:15
Banožić i Hranj ispratili tijela poginulih mađarskih zrakoplovaca

Foto: Robert Anic/PIXSELLMinistar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj ispratili su u utorak u splitskoj zračnoj luci tijela trojice pripadnika mađarskih Oružanih snaga koji su poginuli prošle srijede u padu vojnog helikoptera kod Drniša, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH). MORH je priopćio da su tijela preminulih pripadnika zrakoplovom mađarskih oružanih snaga prevezena su u Mađarsku. Mađarski helikopter Airbus H145M bio je na obuci u Hrvatskoj, a srušio se u srijedu, 21. lipnja oko 12 sati kod Pakovog Sela u blizini Drniša, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem. U padu helikoptera poginula su tri člana posade, izvijestio je ranije MORH.


Ministar Banožić izjavio je u ponedjeljak da je istraga nesreće još uvijek u tijeku. “Riječ je o vrlo složenom procesu, posebno jer je riječ o međunarodnom središtu za obučavanje specijalnih zračnih snaga. Također, sudjeluju i istražitelji s mađarske strane, a osim toga, riječ je i o zahtjevnoj konfiguraciji terena koja otežava samo izvlačenje dijelova helikoptera”, rekao je Banožić.


Mađarsko ministarstvo obrane priopćilo je da će olupina i svi komadi pronađeni u tom području biti prikupljeni, a zatim prevezeni u Mađarsku na daljnju analizu. Načelnik glavnog stožera mađarskih oružanih snaga Gábor Böröndiosobno je u Hrvatskoj obaviješten o procesu i okolnostima istraživanja i susreo se s osobljem, rekavši da će se cjelokupno osoblje koje sudjeluje u obuci narednih dana vratiti kući kopnom. Dodao je da će obitelj poginulih dobiti pomoć ministarstva te da za sada nije moguće reći što je dovelo do pada.


Foto: Robert Anic/PIXSELL