Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pomoć Ukrajini

Baltički gradovi će pomagati Ukrajini sve do kada ne pobjede u ratu

Autor: Hina

24.01.2023. 19:53
Baltički gradovi će pomagati Ukrajini sve do kada ne pobjede u ratu

Foto: ReutersGradonačelnici iz Poljske, Litve, Latvije i Estonije, baltičkih zemalja koje graniče s Rusijom, obećali su u utorak da će nastaviti financijski i materijalno pomagati Ukrajini “sve dok ne pobijedi” u ratu koji traje gotovo godinu dana.


U Vilniusu, glavnom gradu Litve, okupili su se gradonačelnici u povodu proslave 700 godina od osnutka tog grada u sklopu čega je organizirana međunarodna konferencija.


Gradonačelnik Vilniusa, Remigijus Šimašijus najavio je uplatu 700.000 eura iz gradskog proračuna Ukrajini.
“Ovime želimo inspirirati i druge da pomognu onima koji se bore za slobodu”, rekao je Šimašijus na panelu pod nazivom “Borci za slobodu: Gradovi ujedinjeni s Ukrajinom”.


U njegovoj prezentaciji pokazanoj publici bila je karta Europe na kojoj je umjesto Rusije pisalo Mordor, imaginarna zemlja zlog gospodara iz Gospodara prstenova. Između Rusije i baltičkih zemalja, koje su nekoć bile dio Sovjetskog Saveza, bila je podvučena crta.


“Želimo da ova naša baltička regija bude sigurna. Važna nam je sigurnost jer imamo rat blizu svojih granica”, rekla je Linda Ozola, dogradonačelnica Rige, glavnog grada Latvije.


Rekla je da je Riga još od 2014. i sukoba na istoku Ukrajine pomagala strdalima, a da je sada Ukrajincima potrebna pomoć u oružju.“Pomagat ćemo sve do pobjede, nećemo se umoriti”, naglasila je.


Njena izjava došla je u trenutku kada Poljska traži dopuštenje Njemačke za slanje tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu.


“U zemljama zapadne Europe neki da govore to nije njihov rat”, rekao je Rafal Trzaskowski, gradonačelnik glavnog poljskog grada Varšave. “No moramo pomoći jer ljudi svakodnevno ginu”, dodao je.


Baltičke zemlje od 24.veljače, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, imaju oštriji stav prema Moskvi od ostalih članica EU-a, strahujući da bi mogle biti iduća meta.


Rusija odgovara da je to propaganda i da ih nema namjeru napasti.


Gradonačelnik ukrajinskog grada Lavova, Andrij Sadovij, pozvao je na slanje daljnje pomoći napomenuvši da će Ukrajina pobijediti nastavi li stizati podrška.


“Trebamo raketni sustav Patriot i tenkove Leopard, potrebna nam je vojna pomoć”, istaknuo Sadovij. “Mi svaki dan imamo sprovode, pogibaju mladi ljudi, ovo su teški trenuci”, dodao je.


Konferencija u Vilniusu održana je uz potporu mreže Eurocities, udruženja više od 200 europskih gradova iz 38 zemalja sa sjedištem u Bruxellesu.


Europski gradovi, napose u zemljama koje graniče s Ukrajinom, primile su stotine tisuća izbjeglica iz Ukrajine.