Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Memphis

Američka potpredsjednica dolazi na sprovod Tyrea Nicholsa

Autor: Hina

01.02.2023. 07:55
Američka potpredsjednica dolazi na sprovod Tyrea Nicholsa

Foto: ReutersSprovod Afroamerikanca Tyrea Nicholsa, žrtve policijskog nasilja koje je zgrozilo Sjedinjene Države, održat će se u srijedu u Memphisu, u nazočnosti potpredsjednice Kamale Harris.


Sve upućuje na to da će događaj poprimiti političku dimenziju, a odvjetnik obitelji Tyrea Nicholsa, Ben Crump trebao bi “pozvati na djelovanje” protiv policijskog nasilja.


Očekuje se i dolazak brata Georgea Floyda, crnca kojeg je policajac bijelac ugušio 2020. pritisnuvši mu vrat koljenom, što je potaknulo velike proturasističke prosvjede.
Velečasni Al Sharpton, istaknuti borac za građanska prava, održat će oproštajni govor u crkvi Christian Church u Ulici Mississippi.


Služba treba početi u 10.30 sati (17.30 sati po srednjoeuropskom vremenu).


Tyrea Nicholsa (29) su 7. siječnja zaustavili pripadnici posebne postrojbe memfiške policije poznate kao Scorpion zbog prometnog prekršaja, priopćila je poslije. No premlatili su ga na smrt i nakon tri dana je umro u bolnici.


Potpredsjednica Kamala Harris je u utorak razgovarala telefonom s Nicholsovom majkom RowVaughn Wells i s poočimom Rodneyjem Wellsom koji su je pozvali na sprovod, rekao je njihov odvjetnik.


U tom razgovoru koji je opisala kao “veoma emotivan”, “potpredsjednica je tješila Wells i čak joj izmamila osmijeh”, rekao je Ben Crump koji zastupa i obitelj Georgea Floyda.


Strašne snimke Nicholsova uhićenja i grubog premlaćivanja objavile su prošlog tjedna, bez rezova, najveće televizijske mreže u zemlji.


Petorica policajaca su otpuštena i optužena za ubojstvo. “Postrojba Scorpion” kojoj su pripadali, a zadaća joj je bila smanjiti nezakonite aktivnosti u osjetljivim četvrtima raspoređivanjem većeg broja ljudi, raspuštena je.


Trojica vatrogasaca su otpuštena u vezi s događajem, a dvojica policajaca privremeno udaljena iz službe.


Tijekom privođenja “nitko nije imao samilosti prema Tyreu Nicholsu i krivci moraju odgovarati”, poručio je Ben Crump.