Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SP U KATARU

Al-Qaeda poručila muslimanima da ne dolaze u Katar

Autor: Hina

19.11.2022. 22:27
Al-Qaeda poručila muslimanima da ne dolaze u Katar

Foto: Igor Kralj/PIXSELLPodručni ogranak Al Kaide pozvao je muslimane diljem svijeta da ne dolaze na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, premda se suzdržao od prijetnje napadima i od poticanja nasilja u prigodi tog športskog događaja, navodi se u njegovu priopćenju o kojemu je izvijestila nevladina organizacija što prati internetske aktivnosti te skupine.


Al Kaida na Arapskom poluotoku, ogranak pobunjeničke skupine sa sjedištem u Jemenu, kritizirala je Katar zbog toga što je “doveo nemoralne ljude, homoseksualce, širitelje korupcije i ateizma na Arapski poluotok” te rekla da je događaj iskorišten kako bi se skrenula pozornost s “okupacije i ugnjetavanja muslimanskih zemalja”.


“Upozoravamo našu muslimansku braću da ne prate taj događaj i da u njemu ne sudjeluju”, ističe se u priopćenju koje je skupina SITE Intelligence prenijela u subotu, dan prije početka turnira u zemlji s muslimanskom većinom, što je prvi put dosad.
Reagirajući na kritike o stanju ljudskih prava u Kataru, pa i na prava LGBT zajednice i na društvena ograničenja, organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva rekli su da su svi dobro došli na događaj, bez obzira na podrijetlo ili na spolno opredjeljenje.


Katar, malena zemlja s oko 3 milijuna stanovnika, većinom stranih radnika, rekla je da je obučila više od 50.000 ljudi kako bi zajamčila sigurnost tijekom Svjetskog prvenstva, uz pomoć stranih snaga pod katarskim zapovijedanjem.