Foto: Arif SITNICA
Akvakultura je neophodna u zadovoljavanju potrebe za hranom svjetske populacije, a njen značaj u budućnosti će rasti još i više. Potražnja za ribom na tržištu zemalja EU konstantno raste, dok istovremeno raspoloživost ribljih proizvoda iz ulova opada uslijed sve većih restrikcija ribolova. Kada govorimo o Hrvatskoj onda je neosporna činjenica da akvakultura u usporedbi s ostalim proizvodnim djelatnostima pokazuje trend rasta unatoč teškoj gospodarskoj situaciji. Istaknuto je to na jučerašnjoj radionici «Proizvodi akvakulture na domaćem tržištu i tržištu EU» koja je održana u Hotelu Kolovare. Radionica je organizirana u sklopu projekta «Održivi razvoj sektora akvakulture u fazi nakon izlova s naglaskom na kvalitetu, sljedivost i sigurnost» kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede s organizacijama FAO i EUROFISH.
Cilj zadarske radionice jest pomoći proizvođačima u plasiranju proizvoda na tržištu. Uspješnost plasmana ovisi o ispunjavanju potreba potrošača koje treba razumjeti i ispuniti kako je kazao voditelj projekta Karunasagar Iddya iz FAO-a.
U hrvatskim uvjetima to je prije često značilo i boriti se s predrasudama kako je riba iz uzgoja manje kvalitetna od divlje. Međutim signali s tržišta govore kako se dolazi do promjene svijesti potrošača.
– Osamdeset posto potrošača radije biraju divlju ribu u odnosu na onu iz uzgoja, pokazalo je naše jedino istraživanje koje je provedeno prije nekoliko godina. Međutim, vjerujem da se posljednjih godina situacija bitno promijenila. Ribe iz ulova je sve manje, a istovremeno raste potražnja za ribom. Svijest potrošača o važnosti konzumiranja ribe je sve veća. Mi u Zadru na ribarnici i supermarketima vidimo da jedina riba koja je stalno prisutna i uvijek svježa je ona iz uzgoja, kaže načelnica Odjela za akvakulturu u Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Vlasta Franičević te dodaje:
– U Hrvatskoj postoje velike razlike o stavovima potrošača prema ribi iz uzgoja u odnosu na regionalnu pripadnost. Tako je potrošačima u istočnoj Hrvatskoj normalna stvar da riba dolazi iz uzgoja. Oni uglavnom troše slatkovodnu ribu. Tradicija slatkovodnog uzgoja je bitno duža od morskog i divlje slatkovodne ribe ima malo. Tako su njihovi stavovi bitno pozitivniji nego što su stavovi potrošača u Zagrebu. Najveće predrasude prema ribi iz uzgoja vladaju na području Primorja.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Velika promjena
Afrički kup nacija ubuduće će se igrati svake četiri godine
Kultura
Zanimljiva izložba
Britanski muzej izlaže tisuće afričkih predmeta. O njima ne zna skoro ništa
Svijet
Lav XIV.
Papa kritizirao nepravednu raspodjelu bogatstva u svijetu: ‘Bogati ne žele čuti jecaje Zemlje niti siromašnih’
Moda
Najvažniji trendovi
Ove sezone čarape postaju zvijezdom zimskih kombinacija
Crna Kronika
"Mir i dobro"
Zapljenjeno 1353 komada pirotehnike, ilegalno ju prodavao 29-godišnjak
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar & Županija
boris jović
Zapovjednik JVP Zadar o požaru u Supernovoj: “Stvorila se velika količina dima…”
Zadar
PU ZADARSKA
KAZNENO PRIJAVLJEN Policajci ga zatekli kod ilegalno odloženog otpada na Kožinu
Zadar
Špica
[FOTO] Sunčana subota izmamila brojne Zadrane u đir gradom, pogledajte koga smo sreli
Zadar
Remake