Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Nova akcija

Aktivisti u Berlinu odrezali vrh božićnog drvca kod Brandenburških vrata

Autor: Hina

21.12.2022. 12:21
Aktivisti u Berlinu odrezali vrh božićnog drvca kod Brandenburških vrata

Foto: ReutersAktivisti klimatskog pokreta “Posljednja generacija” otpilili su u srijedu vrh božićne jelke pored Brandenburških vrata u Berlinu ukazujući i ovom akcijom na potrebu ubrzanja borbe protiv klimatskih promjena.


“Ono što u Njemačkoj vidimo je samo vrh klimatske katastrofe”, rekla je jedna od aktivistica nakon što su ona i ostali aktivisti, koristeći hidrauličnu platformu, ručnom pilom otpilili vrh 15 metara visokog središnje božićne jele, ukrašene svjetlima i ukrasima na jednom od najznačajnijih povijesnih mjesta u Berlinu.


Tom prilikom su na platformi razvili i transparent s natpisom: “Ovo je samo vrh božićnog drvca”.
Predstavnici policije rekli su kako su u tijeku “policijske mjere” ne navodeći o kakvim mjerama se radi.


Mediji u njemačkom glavnom gradu se pitaju kako je aktivistima uspjelo do jelke dovući teške strojeve poput platforme za podizanje i neometano otpiliti vrh jelke.


Područja oko Brandenburških vrata je sigurnosno osjetljivo područje zbog nekoliko veleposlanstava koje se nalaze u blizini (francusko, SAD-a i Velike Britanije) i pod stalnom je kontrolom policije.


Klimatski aktivisti posljednjih mjeseci izazivaju pažnju a često i ljutnju javnosti akcijama poput lijepljenja za asfalt, blokiranja prometa te bacanja boja i živežnih namirnica na umjetnine u muzejima boreći se na taj način  za radikalnu promjenu politike vlade povezane s klimatskim promjenama. Nedavno su u zračnim lukama u Muenchenu i Berlinu pokušali zaustaviti zračni promet i skrenuti pažnju na svoje poruke o prijetnjama klimatskih promjena.