Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NJEMAČKA

Klimatski aktivisti blokiraju ulice Berlina

Autor: Hina

07.11.2022. 16:58
Klimatski aktivisti blokiraju ulice Berlina

Foto: REUTERSKlimatski aktivisti u njemačkom glavnom gradu u ponedjeljak su ponovno blokirali ceste, unatoč nedavnim kontroverzijama i oštrim kritikama njihovih metoda.


Aktivisti su sjeli na četiri križanja u različitim dijelovima Berlina, a neki su se zalijepili za cestu, rekao je glasnogovornik policije. Prosvjedi su izazvali dugotrajne zastoje u prometu.


U berlinskoj četvrti Friedrichshain došlo je i do fizičkog sukoba između vozača i prosvjednika, priopćila je policija.
Prosvjednička skupina Last Generation objavila je da su neki od njihovih članova nosili crno-bijelu prugastu zatvorsku odjeću prosvjedujući protiv pritvaranja prosvjednika u Muenchenu zbog ponovljenih blokada.


Prosvjednici od njemačke vlade traže dodatne mjere usmjerene protiv klimatskih promjena.
Skupina je posljednjih nekoliko tjedana gotovo svakodnevno blokirala ceste, a na udaru kritika osobito se našla zbog nedavnog slučaja prometne nezgode u kojoj je stradala biciklistica, nakon što je vozilo berlinskih vatrogasaca kasnilo na intervenciju zbog prometne gužve izazvane blokadama. Ozlijeđena žena umrla je nekoliko dana kasnije.


Nekoliko političara pozvalo je na oštrije mjere protiv prosvjednika, a aktivisti su se na udaru našli i na internetu.


Policija i državno odvjetništvo još istražuju nesreću kako bi otkrili treba li krivnju pripisati prosvjednicima. Također razmatraju moguću tužbu protiv prosvjednika zbog ometanja osoba koje pružaju pomoć.


Skupina Last Generation unatoč tome odlučna je nastaviti s prosvjednim akcijama te je objavila da je pozvala vladu na razgovor.


“Ne radi se o tome da se nekome svidimo. Radi se o tome da društvo postane svjesno da jurimo prema klimatskoj katastrofi”, navode prosvjednici.