Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Odlični rezultati

ACI d.d. u 2022. godini ostvario najveće prihode u 40 godina dugoj povijesti

Autor: Portal ZL

27.02.2023. 14:01
ACI d.d. u 2022. godini ostvario najveće prihode u 40 godina dugoj povijesti

Foto: Mateo LevakNajveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, ACI d.d., u 2022. godini ostvario je ukupno 247,2 milijuna HRK poslovnih prihoda, što predstavlja rekordne rezultate u 40 godina dugoj povijesti tvrtke. Prema nerevidiranom izvješću o rezultatima poslovanja, EBITDA Društva u proteklom je razdoblju dosegla vrijednost od 101 milijuna HRK, što je porast od 21% u odnosu na godinu ranije. Tijekom 2022. godine u sustav marina uloženo je ukupno 58,4 milijuna kuna, što predstavlja samo jedan u nizu postignutih strateških iskoraka u navedenom razdoblju.


„Poslovna godina 2022. za ACI je bila izazovna u više segmenata, posebice s obzirom na potrebu balansiranja učinaka rasta inflacije te rasta troškova energenata, roba i usluga, ali i povećanog obujma posla u marinama. Ovogodišnji poslovni rezultati odraz su dugogodišnjeg zajedničkog rada i truda svih naših kolega te odluka koje smo zajedno donosili. Slijedom ostvarenih rezultata i promišljanja o daljnjim razvojnim ciljevima, tijekom zadnjeg kvartala usuglašen je plan poslovanja za sljedeću poslovnu godinu. Ove godine, jubilarne 40. godine od ACI-jeva osnutka, očekujemo nastavak povećane potražnje za našim uslugama te, bez obzira na i dalje izazovne uvjete uzrokovane inflacijom, nastavak stabilnog poslovanja“, poručio je predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić.

Daljnja značajna ulaganja, od ukupnih 58,4 milijuna HRK, u prethodnoj godini odnose se na djelomičnu rekonstrukciju ACI marine Dubrovnik, kao i radove na adaptaciji apartmana u marinama Rab i Milna te izvođenje brojnih drugih infrastrukturnih radova. Ulaganja su posljedično rezultirala povećanjem prihodovne strane Društva. Tvrtka je tako u promatranom razdoblju zabilježila porast prihoda za 34,6 milijuna kuna, a ostvarena neto dobit iznosila je 25,6 milijuna HRK.


Pozitivni rezultati poslovanja odraz su, kako promišljenih odluka i pravovremenih reakcija na zbivanja na tržištu te globalne rizike, tako i dugogodišnjeg zajedničkog rada te produktivne suradnje Uprave i zaposlenika. Stoga je Uprava tvrtke tijekom protekle godine održala nekoliko sastanaka s predstavnicima sindikata što je rezultiralo potpisivanjem Aneksa Kolektivnog ugovora iz 2019. godine čime su povećana dosadašnja prava svih radnika i to prvenstveno kroz povećanu osnovicu plaće te podizanje koeficijenta složenosti poslova. Osnovica plaće zaposlenicima je povećana već za prosinac 2022. godine.


U 2023. godini ACI će težiti daljnjem ostvarenju postavljenih ciljeva što ponajprije znači nastavak ulaganja u marine, s posebnim naglaskom na izgradnju buduće ACI marine Rijeka. Podsjetimo, marinu će graditi zajednička tvrtka ACI – GITONE, a riječ je o najvećoj investiciji u nautički turizam u povijesti Republike Hrvatske. Do kraja 2023. godine Društvo planira donijeti i Strategiju održivog razvoja ACI-ja za razdoblje od 2023. do 2027. godine. Strategija će sadržavati Akcijske planove, kojima će se operacionalizirati strateški ciljevi Društva; unapređenje kvalitete usluga te nove akvizicije. Naposljetku, najveći fokus tvrtke i dalje ostaje na aktivnostima vezanim uz produljenje koncesijskih ugovora koji u najvećoj mjeri ističu 2030. godine.