Foto: Tenuta San Guido
Cabernet sauvignon, izvorno iz Bordeauxa, odlikuje se debelom plavom pokožicom koja doprinosi visokom udjelu tanina i boje u vinu, čime zaslužuje posebnu vrijednost u procesu starenja. Sve do kraja 19. stoljeća ova sorta često je bila zamjenjivana s cabernet francom. Međutim, analizom DNK potvrđeno je da je cabernet sauvignon potomak cabernet franca i sauvignon blanca, što je izazvalo pravu senzaciju u vinskom svijetu. Ovo revolucionarno otkriće prvi put je ukazalo na roditeljske odnose između sorti, a dodatno je iznenadilo to što je crna sorta potekla od jednog bijelog roditelja, što se dotad smatralo nemogućim.
U posljednjih pedeset godina cabernet sauvignon proširio se na sva glavna vinogradarska područja Novog svijeta, no podjednako je ostao među najvažnijim sortama u Francuskoj. Kasnije pupanje i srednje do kasno dozrijevanje omogućuju mu uspjeh u gotovo svim vrstama klima, osim onih s izrazito hladnim uvjetima, gdje njegova tendencija kasnijeg dozrijevanja može biti prepreka. Osobito se dobro razvija u dobro dreniranim šljunčanim tlima.
Najpoznatiji je kao glavna komponenta bordoških blendova s lijeve obale, gdje mu merlot i cabernet franc pružaju podršku. U Italiji je postao ključan element za tzv. supertoskance. Njegova prilagodljivost toplijim klimama objašnjava i uspjeh u vinskim regijama Novog svijeta, poput Australije, Čilea te kalifornijske doline Napa koja zauzima posebno mjesto u njegovoj proizvodnji.
Bordoški stilovi cabernet sauvignona naglašavaju herbalne i mineralne karakteristike grožđa, dok vina iz Novog svijeta stavljaju naglasak na izražene voćne okuse poput kupine i crnog ribiza. Ono što spaja sve različite stilove caba jest njegova snažna taninska struktura te poželjno odležavanje u hrastovim bačvama, koje donosi dodatne arome vanilije, zvjezdastog anisa i klinčića, ovisno o vrsti hrasta i duljini odležavanja.
Iako se neki rijetki stilovi caba proizvode u voćnoj maniri i bez odležavanja, najbolji primjerci uvijek odležavaju u drvu i dizajnirani su za dugotrajno starenje, ponekad i desetljećima. Zahvaljujući visokoj svježini i taninima, cabernet sauvignon odlično podnosi starenje, razvijajući kompleksne tercijarne arome i omekšavajući svoju mladenačku strukturu.
Prilagodba u svjetskim apelacijama
Cabernet Sauvignon danas zauzima centralno mjesto u najprestižnijim vinskim regijama svijeta, prilagođavajući se različitim klimatskim uvjetima i terroirima koji mu daju jedinstvene karakteristike. U Francuskoj, posebice u Bordeauxu na lijevoj obali, cabernet sauvignon dominira u kombinaciji s merlotom i cabernet francom, doprinoseći eleganciji i dugovječnosti vina ovog kultnog kraja.
Prepoznatljiv je po tipičnim aromama cedrovine i crnog ribizla. U Kaliforniji, u regijama poput doline Nape, Sonome i Paso Roblesa, nešto su izraženiji okusi zrelih kupina i začinskih nota, što je omogućeno nešto toplijom klimom i pažljivim korištenjem hrastovih bačava. Toskana, a posebice Bolgheri, dom je supertoskanca, gdje cabernet sauvignon igra ključnu ulogu u stvaranju kompleksnih, elegantnih vina koja danas postižu jednako vrtoglave cijene kao i ona u Bordeauxu i Kaliforniji.
Australija, posebice regija Coonawarra, poznata je po jedinstvenom crvenom tlu koje daje cabu snažnu mineralnost i aromatiku s izraženom notom eukaliptusa, stvarajući prepoznatljiv stil. Čile, s vinogradima u podregiji Andes, posebice u regijama Alto Maipo i višim predjelima Colchague, poznat je po cabernet sauvignonima s bogatim voćnim profilom, aromama crnog ribizla i ugodne svježine mentola, zahvaljujući većim nadmorskim visinama. No, tu su još i mnogobrojne druge svjetske vinske regije s vrlo dobrim i izvrsnim cabovima.
Na zadarskom području
Cabernet Sauvignon na zadarskom području pokazuje fascinantnu sposobnost prilagodbe specifičnim mediteranskim uvjetima. Nije ni čudno što je upravo ova sorta izrazito raširena u ovom dijelu Hrvatske. Ravni kotari pružaju relativno hladni tip tla, što lozi omogućuje izvrsnu podlogu u sušnim ljetima, kojih je sve više u Dalmaciji. To omogućava cabu da kroz ljetne vrućine razvije koncentrirane arome i strukturu.
U vinogradima Bukovice, gdje je tlo izrazito krševito i siromašno, loza je primorana boriti se za hranjive tvari, što rezultira manjim, ali intenzivno aromatičnim grozdovima s izraženom mineralnošću. Suha, kamena tla ujedno pridonose snažnoj taninskoj strukturi vina. U priobalnim, pak, dijelovima utjecaj morskih povjetaraca pomaže održati svježinu u grožđu i unosi dodatnu dimenziju elegancije, dok mineralnost vinu pristiže iz crvenice i neposredne blizine mora.
Iako zadarsko područje obiluje upravo ovom sortom koja je naknadno introducirana nakon što se uvidio njen potencijal u ovom terroiru, teško je još uvijek govoriti u superlativima. Zadarska regija je tek na počecima, no s dobrim startnim uvjetima! Loze na našem području još su poprilično mlade, znanje o vinifikaciji cabernet sauvignona još nije na dostatnoj razini, prinosi po trsu još se ne srezuju dostatno, a vina ne odležavaju u drvetu ili nedovoljno odležavaju u drvetu te se prerano puštaju na tržište.
No, postoji nekoliko proizvođača vina na zadarskom području koji iskaču iz mase i nameću se sve više kvalitetom, te vjerujem kako su upravo oni ti koji će potaknuti ostatak regije na napredak. Ovdje se podrazumijevaju i specifični proizvođači koji su se pionirskom vidovitošću nametnuli kvalitetom, prije mnogo godina, no takvih je izrazito malo.
Vinarija Boškinac jedna je od tih perfekcionističkih vinarija te se već ukorijenila u smislu konstantne kvalitete i zavrijedila kultni status na hrvatskoj vinskoj sceni. Upravo zato sam odlučila usporediti vino vinarije Boškinac s jednim od najbolje ocijenjenih i najpoželjnijih vina svijeta, iz sunčane i slavne Toskane.
Tenuta San Guido, Sassicaia, 2020
Sassicaia iz 2020. godine očarava raskošnom teksturom i bogatstvom okusa, tipičnim za ovaj dio Toskane, gdje vinogradi uživaju u sunčevom svjetlu i blagim morskim povjetarcima koji s lakoćom pristižu do vinograda smještenih na kultnim pozicijama. Kompleksnost ovog vina ističe se kroz izražene arome zrelih crnih ribizla i kupina, nadopunjene tonovima duhana, slatkih začina i suptilnim herbalnim notama.
Aromatika prvenstveno dolazi od cabernet sauvignona, uz ponešto doprinosa cabernet franca. Tanini su nešto mekši u odnosu na neka taničnija prijašnja godišta, dok svježina odražava savršenu ravnotežu. Vino je odležalo više od dvije godine u barrique bačvama, čime je dodatno naglašena njegova slojevitost i dubina, a u vino su unesene plemenite arome koje nimalo ne narušavaju perfekcionistički balans vina.
Iako Sassicaia iz 2020. godine već sada pruža izvanredno iskustvo, osobito u pogledu voćne ekspresivnosti i pristupačnosti, preporuka je da se uživa u narednih petnaestak godina kako bi vino razvilo dodatne plemenite tercijarne arome, kojih će s obzirom na dosadašnju kompleksnost vina biti pregršt.
Ocjena: 97/100
Boškinac, 2018
Boškinac predstavlja jedno od najprestižnijih hrvatskih vina. Vino iz 2018. godine, koje je trenutačno na tržištu, već je spremno za hedonističko uživanje, a istovremeno nudi veliki potencijal za daljnje odležavanje. Ova mješavina cabernet sauvignona i merlota pruža duboke arome crnog ribizla, tamne čokolade, cedra i suhog duhana, uz bogat zemljani i herbalni karakter koji podsjeća na klasične bordoške blendove.
Struktura tanina je čvrsta i elegantna, omotana svježinom, obećavajući dugovječnost, dok se slojevi aroma polako otkrivaju uz dekantiranje. Iako je vino potpuno spremno za uživanje već sada, može odležavati još barem deset godina u vinskim podrumima strpljivih vinoljubaca, čime će razviti složeniju tercijarnu aromatiku i pružiti još dublji doživljaj. Boškinac je svakako jedan od najboljih izbora na hrvatskoj vinskoj sceni i jedno od rijetkih vina od cabernet sauvignona iz Hrvatske koje se može spominjati i u kontekstu najvećih svjetskih vina.
Ocjena: 95/100
Cabernet sauvignon iz zadarske regije još je prije desetak godina bio gotovo nepoznat u svijetu vrhunskih vina, no danas pokazuje potencijal i sve veću prepoznatljivost. Ova regija danas nudi vina koja se mogu vrlo dobro nositi s napretkom vinske globalne scene. No, Boškinac je još uvijek jedan od rijetkih primjera koji pokazuje koliko se hrvatska vinska industrija uspela visoko i kako kvaliteta vina u ovom području može biti i na svjetskoj razini.
Dakle, svijetla vinska budućnost je pred nama, a na ustrajnim, strastvenim i edukacijom potkovanim vinarima ostaje da joj otvore vrata!
najnovije
najčitanije
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!