Nedjelja, 16. ožujka 2025

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VINO TJEDNA

Teodor Rosso omiljeno je vino u regiji, a jasno je i zašto

Autor: Manuela Plohl

13.02.2025. 21:07
Teodor Rosso omiljeno je vino u regiji, a jasno je i zašto

Foto: Vinarija Simčić



mala sam nedavno privilegiju prisustvovati vrhunskoj gastronomskoj večeri u Ošteriji Debeluh, smještenoj tik uz granicu s Hrvatskom, u šarmantnim Brežicama. Večer se odvijala pod stručnom palicom slavnog slovenskog chefa Jure Tomiča, koji je demonstrirao svoje kulinarsko umijeće kroz inovativne i promišljene kreacije.


Zvijezda glavnog jela bio je maestralno pripremljen mliječni odojak, čije je sočne i hrskave zalogaje pratilo vino Teodor Rdeče (Rosso).


Teodor se tijekom večeri nije zadovoljio ulogom tihog pratitelja. Naprotiv, odigrao je ključnu ulogu kao punokrvni partner tanjuru, spreman istaknuti sve svoje adute i naglasiti suptilne note okusa.




Toliko je oduševio da se tražila čaša više! Inspirirana tom eno-gastronomskom simfonijom, osjetila sam potrebu detaljnije opisati ovo vino.


Vinarija Simčič


Smještena u srcu slikovitih slovenskih Brda, regije koja slovi kao vinarska meka, vinarija Simčič ne samo da nosi kultni status na domaćoj sceni, već se s impresivnom lakoćom probija i na međunarodnu vinsku scenu. Njihova filozofija oslanja se na savršen spoj tradicije i suvremenih tehnoloških dostignuća, uvijek s naglaskom na prirodnu ravnotežu i duboko poštovanje prema terroiru.


Priča vinarije započinje još 1860. godine kada je Jožef Simčič kupio farmu u Medani i posvetio se uzgoju vinove loze te proizvodnji vina. S generacijama koje su slijedile obitelj Simčič brižno je njegovala vinograde, stvarajući vina koja pričaju priče o povijesti, autentičnom terroiru i strastvenom vinogradarskom zanatu.


Vinogradi obitelji Simčič smješteni su na povijesno značajnom tlu. Još 1786. godine car Josip II. prepoznao je Medanu kao jedno od najelitnijih vinogradarskih područja u Kneževini Gorizia i Gradisca, svrstavajući je u prestižnu prvu klasu. Ova stoljetna potvrda kvalitete i danas vodi obitelj u preciznom odabiru sorti grožđa za svaku specifičnu mikrolokaciju vinograda.


Položaji Opoka, smješteni u srcu Goriških Brda, ponajviše su proslavili vinariju Marjana Simčiča. Jedinstveno kameno tlo, bogato mineralima i oblikovano specifičnom mikroklimom, stvorilo je savršene uvjete za vina koja odišu elegancijom, dubinom i karakterom.


Opoka vina prepoznata po snazi, profinjenoj strukturi i potencijalu starenja, vjerno odražavaju specifičnosti ovog iznimnog vinogradarskog područja. Linija vina pod nazivom Opoka Cru ističe upravo jedinstvene kvalitete tih položaja.


Tradicija koja grli budućnost


Marjan Simčič predstavnik je pete generacije vinara ove obitelji, čiji su beskompromisni rad i posvećenost podigli kvalitetu vina na iznimno visoku razinu. Zahvaljujući njegovoj preciznosti i viziji, Brda su postavljena na međunarodnu vinsku kartu, a nagrade diljem svijeta samo su potvrdile iznimnu vrijednost njegova rada.


Priroda je uvijek bila ključna inspiracija za vinariju Simčič. Biodinamički i organski uzgoj vinove loze stvara zdravi ekosustav koji podržava bioraznolikost i odražava se u vrhunskim okusima njihovih vina.


Šestu generaciju obitelji Simčič danas predstavlja Leonardo Simčič, čiji je zadatak nastaviti visokom stazom uspjeha koju su njegovi preci utabali.


Vinarija Simčič je svojim prepoznatljivim vinima simbol izvrsnosti. Među tim biserima posebno se ističe Teodor Rosso, vino koje očarava baršunastim taninima i sofisticiranim aromama, ostavljajući trajno pamtljiv dojam.


Teodor Rosso Cru Selection 2019


Teodor Rosso Cru Selection iz berbe 2019. mješavina je 85 posto merlota i 15 posto cabernet sauvignona, a dolazi iz vinograda starih između 33 i 55 godina, čiju starost potvrđuje divna mineralnost na okusu. Ove loze, smještene na nadmorskoj visini od 150 do 250 metara, nalaze se na tlima od lapora, škriljevca i pješčenjaka, što dodatno doprinosi mineralnosti vina.


Berba se odvijala ručno, uz odvojeno branje i odvojenu fermentaciju merlota i cabernet sauvignona. Vino je i sazrijevalo također odvojeno 48 mjeseci u francuskim hrastovim barrique bačvama, pri čemu je do 30 posto bačava novo.


Teodor Rosso nosi impresivan i slojevit bouquet koji odmah očarava. U prvom susretu dominiraju intenzivne arome tamnog bobičastog voća, uz zavodljive nijanse duhana i svježe kože.


Na nepcu pruža raskošan doživljaj pikantnog i voćnog karaktera, gdje se tamne bobice i zrele šljive skladno isprepliću. Struktura vina je čvrsta, uz elegantnu svježinu koja mu daje vitalnost i živost.


Završetak je dug i nezaboravan, s profinjenim notama tamne čokolade, začina i blagih kožnih reminiscencija, a sve zajedno ostaje prisutno dugo nakon posljednjeg gutljaja. Ovo je vino koje traži pažnju i nudi sofisticiran užitak svim ljubiteljima premium crvenih vina.


Teodor Rosso iz 2019. godine doživljaj je koji se odlično sljubljuje s modernim jelima visoke kuhinje, ali i tradicionalnim specijalitetima. Idealno ga je poslužiti uz razne mesne delicije, uključujući divljač i crveno meso, a ja bih doista uživala pijuckati ovo vino uz zrele i blago pikantne ovčje sireve.


Ovo vino je još vrlo mlado, no već sada pokazuje eleganciju i bogatstvo mirisa, s potencijalom da u boci sazrije i postane još profinjenije tijekom narednih desetak godina.


Teodor Rosso utjelovljuje najbolje od slovenskog vinarstva, odajući počast jedinstvenom terroiru, bogatoj tradiciji i inovativnom pristupu proizvodnji vina. Nije nimalo iznenađujuće da je upravo Simčić omiljeni slovenski vinar u Hrvatskoj. Njegova vina spajaju karakter, eleganciju i nepogrešivu autentičnost koja ostavlja dojam pri svakom gutljaju.